Av. Yalçın: “Yasaklı Köpek Irkları İfadesi Yaşam Hakkına Müdahale”

Written by on 18 Temmuz 2022

Hakan Milli ile Harikalar Diyarında programına Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Avukat Hülya Yalçın, TBMM’de görüşülen Hayvan Hakları Yasası’nı ve yasaklı köpek ırkları ifadesini değerlendirdi. Yalçın, yasaklı köpek ırkları ibaresinin yer almasının canlıların yaşam hakkına müdahale olduğunu söylüyor.

 

Köpeklere dair her sorun ve konunun konuşulduğu Hakan Milli ile Harikalar Diyarında bu hafta İstanbul Barosu tarafından 20 Haziran’da düzenlenen Yasaklanan Köpek Irkları Kurultayı konuşuldu. Kurultay’a katılan Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Av. Hülya Yalçın, yasaklı ırk ibaresinin bir genelge ile başladığını söyleyerek bir canlı türünün yasaklanmasının adaletsiz olduğunu söyledi. “Suç ve cezada şahsilik söz konusudur. Eğer tek bir köpekten kaynaklı bir sorun varsa tüm ırkı yasaklamanın anlamı yok.”

Av. Hülya Yalçın

Yasa, Hayvanlara Yük Getirdi

Yasaların yapıcı olması gerektiğini vurgulayan Yalçın, “Sahipli bir köpeğin çevreye saldırmasından sahibi sorumlu. Sahipsiz köpekler için sorumluluk belediyelere ait. Toptan bir yasaklama zihniyeti kabul edilemez. Yasa öncesinde de insanlar sokak hayvanlarını koruyordu. Kanun ile maalesef hayvanlara fazladan bir yük bindirildi. Keşke hiç olmasaydı diyoruz.”

Harita Köpekleri Hedef Haline Getiriyor

Kanun ile uygulamaya koyulan köpek yoğunluk haritası “havrita” da başka bir tartışma konusu. İnternet ve telefon uygulaması üzerinden köpeklerin yoğun olduğu bölgeleri gösteren harita, hayvanlara zarar vermek isteyenler tarafından da kullanılabiliyor. Yalçın, bu uygulamanın “kötülüğün hızla bir araya gelmesinin” bir örneği olduğunu söylüyor: “Bu uygulama sokak hayvanlarının yaşama hakkına zarar vermek isteyenlerin işini kolaylaştırdı. Bir yandan da bir kız çocuğunun uğradığı saldırıyı öne sürerek hayvanseverleri itham edenler var.”

Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Avukat Hülya Yalçın’ın konuk olduğu Hakan Milli ile Harikalar Diyarında programının tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background