Gedik Üniversiteliler Anlatıyor

Written by on 25 Temmuz 2022

İstanbul Gedik Üniversitesi, tercih döneminde aday öğrenciler için farklı bölümlerden öğrenci ve mezunlarını İstanbul Gedik Üniversitesi YouTube sayfasında ağırlıyor. Videolarda öğrenciler “Neden Gedik Üniversitesi?” sorusunu cevaplarken İstanbul Gedik Üniversitesi’nin kendilerine sağladıkları katkılardan ve imkanlardan da bahsediyor. Öğrencilerimiz Anlatıyor video serisi, İstanbul Gedik Üniversitesi’nin YouTube kanalında izlenebilir.

Tercih döneminde öğrencileri eğitim dünyasından uzman isimlerle buluşturan Tercih Rehberi, Radyo Gedik Genel Yayın Yönetmeni Hande Demirel’in sunumuyla tercih dönemi boyunca yayında olacak. İstanbul Gedik Üniversitesi YouTube sayfasında izlenebilecek tercih rehberi sadece tercih dönemine değil, gençlerin kariyer ve eğitim hayatına ışık tutmayı hedefliyor.

 

Hande Demirel ile Tercih Rehberi’nde aday öğrencilerin tercihlerinde dikkat etmesi gerekenler ise şu şekilde: 

-Seçilen bölüm ve üniversite sizi mesleğe ve hayata taşımalı

-İlgi ve yeteneklerinizi tanıyın, hayattaki amaçlarınızı belirleyin. Ardından kendinize hangi mesleği yapabilirim sorusunu sorun.

-Üniversiteyi bitirdikten sonra düşündüğünüz meslek sizi mutlu edecek mi?

-Tercihlerde üniversite seçimi mi, meslek seçimi mi önce geliyor?

-Sevdiğiniz alternatif meslekler neler? Kendinize B ve C planı belirleyin.

-Hiçbir bölüm size iş garantisi vermeyebilir. Mezuniyet sonrası akademik ve kariyer gelişimi için sınavlara girmeye hazırlıklı olun.

Tercihlerde dikkat edilmesi gerekenler:

-Tercih listesinde 24 farklı bölüm seçebilirsiniz. Ne kadar çok alternatifiniz olursa yerleşme olanağınız o kadar artar.

-Puanlar her sene değişiyor. Geçen yılın yerleştirme puanlarına ve sıralamaya bakın ancak testlerin zorluk derecesine göre sıralamaların değiştiğini unutmayın.

-Bölümlerin kontenjanları her sene değişebilir. Örneğin 2020’de 1000 öğrenci almış bir bölüm, 2021’de 1200 öğrenci almış olabilir. Bu sebeple tercih aralıklarının geniş tutulmasında yarar var.

-Her yıl yeni bir bölüm akademik hayata dahil oluyor. ÖSYM kılavuzundaki yeni açılan okul ve bölümler sıralama ve puanınıza uygun olabilir.

-Uzman yardımı şart. Belediyelerin kariyer merkezlerinden okulundaki rehber öğretmenlere kadar farklı uzmanlardan bilgi alabilirsiniz. Vakıf ve devlet üniversitelerinin tanıtım günleri kampüs havasını yaşamanıza imkan sağlayacak.

-Herhangi bir üniversiteye girdikten sonra yatay geçişle istediğim bölüme geçerim diye düşünmeyin. İçinde bulunduğunuz çalışma ortamı ve şartlar yatay geçişle istediğiniz bölüme geçmenizi zorlaştırabilir.

Başarı sıralamasına göre tercih yapılmalı:

-Örneğin ilk 5000’deki bir öğrenci, 1000-2000 aralığından başlayarak 4000-8000 aralığında liste oluşturulmalı.

-Başarı sıralaması 20.000’de ise ilk 4000 ve 5000’den birkaç tercih yapıp, tercihlerinizi 15000-25000 arasında yoğunlaştırın.

-Eğer başarı sıralamanız 100.000’de ise ilk birkaç tercihinizi 25000-50000 arasında yapın. Çoğunluk olarak tercihlerinizi 75000 ile 150000 aralığında yoğunlaştırın.

-Eğitim almayı düşündüğünüz üniversitenin barınma, sosyal ve kültürel imkanlarına dikkat edin. Üniversitelerin harç miktarları, eğitim giderlerini araştırın.

 


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background