Behzat Şahin: “Müdavimlerin Sayısı Azaldı”

Written by on 19 Ağustos 2022

Füsun Saka ile İyilik Sağlık programına konuk olan Behzat Şahin gazetecilikten restoran işletmeciliğine uzanan kariyerini anlattı. Şahin pandemi sonrasında restorana giden müşterilerin alışkanlıklarının değiştiğini söylüyor: “Müdavimler önceden haftada 1 gelirken şimdi ayda bir kez geliyor.”

 

Behzat Şahin ve Füsun Saka

18 yıllık gazetecilik yaşamından sonra restoran işletmeciliği yapan ve İstanbul’un farklı noktalarından işletmeleri bulunan Behzat Şahin Füsun Saka ile İyilik Sağlık’a konuk oldu. Bir işletmenin nasıl yürütülebileceğini, parasal konuları hala anlamam, fakat bu işi seviyorum. 44 yıllık meyhane müdavimiyim, 22 yıldır meyhaneciyim ve aklımın yettiğince en iyi şekilde yaptığım için hala devam ediyorum. ilk dükkanı o zamanlar şehrin kenarında kalan Haliç’in kıyısında açtım. Orası tutunca Ataşehir’de bir işletme daha açtık” dedi.

Pandemide Yeni Marka

İşletmelerin pandemide yaşadığı sorunları anlatan Şahin, “Pandemi başladığında Ataşehir’de yeni bir yatırıma girmiştik. Birden ortada kaldık ve herhangi b planımız olamadı. Hemen paket servise geçtik. Bu iş bisiklet sürmek gibi, sürekli devam etmek zorundayız. Paket servis için ayrı bir marka yarattık. Bütün masrafları karşılamasa bile işimizi yapmaya devam etmemizi sağladı. Haliç ve Moda’daki mülk sahibi bu dönemde kira almasa da Ataşehir’deki mülk sahibi kira almaya devam etti. Önceden 30 çeşit meze sunarken şimdi 20 çeşit sunabiliyoruz. Ve daha kolay tedarik edebileceğimiz ürünler kullandık” diye ekledi.

Pandemi Alışkanlıkları Değiştirdi

Pandemi sonrasındaki zorluklara değinen Şahin, “Eleman bulmakta sorun yaşıyoruz. Çünkü elemanların bir kısmı kuryeliğe geçti. Orada görece daha kolay para kazandıklarını düşündükleri için. Bir kısmı memleketine, ailesinin yanına gitti. Deneyimli garson ve komi bulamıyoruz. Çekirdek kadromuz her şey normale başladığı bugünlerde tekrar bizimle çalışmaya başladı.” Yeme içme alışkanlıklarının da değiştiğini söyleyen Şahin, “Müdavim müşteriler önceden haftada bir-iki defa dışarı çıkabiliyorsa şimdi ayda bire düştü. Hatta iki ayda bire düştü. Pandemi öncesi kişi başına 150 lira ödenirken şimdi 500 lira ödenmesi gerekiyor. Aslında daha fazla ödenmesi gerekirken müşterilerin memnuniyeti için fiyatları artırmıyoruz. Fiyatları dengede tutmak ve kaliteyi düşürmemek için ürün çeşitliliğimizi azalttık” şeklinde konuştu.

Merkezi Yerler Revaçta

Yeni dönemde lüks tüketimin de arttığını söyleyen Şahin, “Pandemi sonrasında insanlar merkezi alanlara yöneldi. Kadıköy Çarşı, Asmalımescit gibi merkezlere rağbet arttı. İnsanlar birbirlerini görebilmek için daha kalabalık yerleri geçiyor. Gençler bir mekana gitmese bile o mekanlara yakın yerlerde sosyalleşiyorlar. Ve kalabalık, insanları çekiyor. Kadıköy Çarşı kalabalık olsa da Moda daha çok dışarıdan gelen insanların vakit geçirdiği bir yer oldu” dedi.

Füsun Saka ile İyilik Sağlık’ın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background