Kentte Sürdürülebilir Hayatın Yolları
Written by abayraktar on 9 Eylül 2022
Deniz Karadeniz ile Öpünce Geçmeyen Uflar’da bu hafta sosyal girişimci Utku Yılmaz kentte ekolojik sürdürülebilir bir hayat kurmanın püf noktalarını anlattı.
Sosyal medya içerik üreticisi ve sosyal girişimci Utku Yılmaz Hipp Türkiye’nin sunduğu Öpünce Geçmeyen Uflar’a konuk oldu. Pandemi döneminde alışverişin arttığını söyleyen Yılmaz, “Evde giyilecek kıyafetler, yoga ve spor malzemelerinde satın almanın miktarı arttı. Ekolojiyi korumak amacıyla paketli gıda tüketimini bıraktım. Sonrasında daha sağlıklı olduğumu hissedince hayatımı bu şekilde sürdürmenin doğru olduğunu gördüm. Kent tüketimi ile ilgili yazarken son beş yıldır kentte sürdürülebilir ekolojinin yollarını anlatıyorum” diyor.
“Karton Bardak Masum Değil”
Geri dönüşüme dair doğru bilinen yanlışları anlatan Yılmaz, “Kağıt bardak olarak kullandığımız bardaklar aslında plastik bardak. Dışı karton olsa da içindeki plastik tabaka kompozit ürün sınıfına koyuyor. Geri dönüştürülmesi mümkün bir ürün, gıda atığı ile temas ederse geri dönüştürülemiyor. Örneğin karton bardak, pizza kutuları gıda teması olduğu için geri dönüştürülemiyor. Eğer geri dönüştürülebilseydi de bilinen plastiklerin yalnızca yüzde 9’u geri dönüştürülebildi. Bunların da büyük çoğunluğu endüstriden çıkanlar. Geri dönüşüm süreci de endüstriyel bir süreç. Bu da masum bir süreç değil çünkü atıkların toplanmasında fosil yakıt kullanılıyor, çevreye zararı yine aynı derecede kalıyor. Pet şişelerin 400 yılda doğada çözüldüğü söyleniyor ama bu atıklar mikro plastiklere dönüşüyor” diye ekledi.
Görülmeyen Tehlike: Mikro Plastikler
Mikro plastik ve nano plastiklerin hayatın her alanında olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu plastiklerin bir kısmı plastiklerden kopuyor. Peeling ürünleri ve bazı diş macunlarında gözle görülmeyecek küçüklükte nanoplastik var. Duş jellerinde bile simli olması için nano plastikler katılıyor. Zaman içerisinde besin döngüsü içerisinde plastik yer almaya başladı. Örneğin ülkemizde 16 marka sofra tuzunun hepsinin içinde mikro plastik var. Poşet çaylarda da, denizden çıkan balıkta da mikro plastik var. Örneğin bir poşet çayda 13 bin mikro plastik var. Pet şişelerden de vücudumuza mikro plastik alıyoruz.”
Sosyal girişimci Utku Yılmaz‘ın konuk olduğu Deniz Karadeniz ile Öpünce Geçmeyen Uflar programının tamamını buradan dinleyebilirsiniz: