Çocuklar Artık Doğa Yoksunu

Written by on 13 Eylül 2022

Hipp Türkiye’nin sunduğu Deniz Karadeniz ile Öpünce Geçmeyen Uflar’ın bu haftaki konuğu Sınıf dışı eğitim lideri ve Okul öncesi öğretmeni İrem Akdağ çocuklar için sınıf dışı eğitimin önemini anlattı.

 

Eğitim sezonu açıldı, çocuklar okullarıyla buluştu. 19 milyon öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmen ders başı yaptı. Fakat çocuklar için eğitim sadece okullarla sınırlı değil. Özellikle şehirde yaşayan çocuklar doğadan uzak yaşıyor ve doğayı tanımak şehirdeki çocuklar için önem taşımaya başlıyor.

Doğayı Bilmeyen Çocuklar
Hipp Türkiye’nin sunduğu Deniz Karadeniz ile Öpünce Geçmeyen Uflar’da bu hafta çocuklar için sınıf dışı eğitimi İrem Akdağ anlattı. 2018’den itibaren Doğada Öğreniyorum eğitimleriyle sınıf dışı derslere başlayan Akdağ, “Haftanın 5 günü çocukların doğa ile olan etkileşimini gözlemlemek oldukça güzeldi. Türkiye’de çocukların doğada oynaması tuhaf karşılanıyor çünkü çok korumacı bir anlayışa büründük. Eğitim sistemimiz de sadece akademik yönüyle çocukları besliyor. Çocuklar, şehirleşmenin artmasıyla doğa yoksunluğu yaşıyor. Bu da gelişimsel olarak eksik kalmalarına, streslerinin artmasına neden oluyor. Ormana çıktığımızda kozalağı tanımayan, böceklerden korkan çocuklar doğayı tanımalı” diyor.

Akdağ, orman pedagojisi sayesinde çocuğun doğa ile sağlıklı iletişim kurabileceğini belirtiyor: “Çocukları iklim krizi ile korkutmak yerine doğada yaşamayı gösterirsek, çocuklar da kurallara bağlı olmadan doğayı koruyacak. İklim krizi, nesli tükenen hayvanlar haberleri çocukların doğayı korumasına teşvik etmez.”

Deniz Karadeniz ile Öpünce Geçmeyen Uflar’ın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background