Haftanın Kültür Sanat Etkinlikleri

Written by on 14 Eylül 2022

Yaz aylarının bitmesi yaz mevsiminin bittiği anlamına gelmiyor. Tatilden şehre dönenlerle birlikte kültür sanat sezonu da başlıyor. Yeni başlayan sergiler arasında Taksim Sanat, Meşher ve Arter’den yeni sergiler var.

 

Boşlukta Mevcut isimli grup sergisi ses ve görüntülerden oluşan kolektif bir sergi. Küratörlüğünü Derya Yücel’in; proje asistanlığını Merve Duran’ın yaptığı Boşlukta Mevcut karanlık içindeki sese ve ışığa odaklanıyor. Yapıt ile mekan ilişkisini irdeleyen sergi ses, ışık ve kent üzerine düşündürüyor. Ali M. Demirel, Ardan Özmenoğlu, Aytaç Aybak, Buşra Tunç, Candaş Şişman, Çağrı Saray, Çınar Eslek, Fırat Engin, Murat Germen, Ramazan Can, Seda Boy, Vahap Avşar ve Volkan Kızıltunç’un ses ve ışık enstalasyonlarından oluşan sergi 28 Eylül’e kadar Taksim Sanat’ta görülebilir.

 

Contemporary Istanbul’un 17’incisi 17-18 Eylül tarihlerindeki ön izlemenin ardından 19-22 Eylül tarihlerinde sanatseverleri bekliyor. 22 ülkeden 65 çağdaş sanat galerisinin yer alacağı fuar Tersane İstanbul’da gerçekleşecek. Bu yılki fuarda Paris, Londra, Bükreş, Dubai, New York gibi birçok şehirden 13 yeni çağdaş sanat galerisi yer alacak. Sadece kapalı alana değil dışarıya da açılan özel projelerin yer aldığı fuarda heykel, video ve enstalasyonlardan oluşan “The Yard” sergisi dış mekânda yer alacak. Tersane İstanbul’a ulaşım için Kadıköy, Kabataş ve Karaköy’den ücretsiz tekne ulaşımı sağlanacak.

Fuarda endüstriyel tasarımın örneği olarak sanatçı Jeff Kons’un tasarladığı araçla katılacak. Antalya’dan Are Projects, Diyarbakır’dan Loading Art Space, İstanbul’dan Noks Art Space ve Viable, Düzce’den Videoist sanat platformları fuarda yer alacak.

Sayılarla Contemporary Istanbul

-Bu yılki fuarda 22 ülkeden 65 galeri ve inisiyatifi bir araya gelecek.

– 558’den fazla sanatçının 1,476 dan fazla eserine yer alıyor.

-Fuardaki katılımcıların yaklaşık üçte ikisi yurt dışından geliyor.

-The Yard projesi kapsamında heykeller, videolar, performanslar ve mekana özel enstalasyonlar dahil 31 proje yer alıyor.

 

17. İstanbul Bienali başladı

Küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in üstlendiği 17. İstanbul Bienali’nde, 500’ün üzerinde katılımcının 50’yi aşkın projesi yer alacak. Bienal katılımcıları arasında farklı disiplinlerden kişiler var. Sanatçı, düşünür, yazar, şair, araştırmacı, mimar, radyo programcısı, balıkçı, aktivist, stand-up komedyeni, şef, etnomüzikolog, ornitolog, deniz bilimci, kukla ustası ve müzisyenler de bienale katkı sağlıyor.

Bienal, Beyoğlu, Fatih, Kadıköy ve Zeytinburnu’nda yer alan 12 sergi mekânının yanı sıra, şehrin dört bir yanında sayıları 50’yi aşan sahaf, kitapçı, lokanta, sinema ve hastanelere ek olarak bir radyo istasyonunda izleyiciyle buluşuyor. İstanbul Bienali, farklı coğrafyalarda, benzer konular üzerine düşünen ve üreten, çeşitli disiplinlerdeki katılımcıları bir araya getiriyor. Her biri uzun vadeli araştırmalar sonucu ortaya çıkan işbirliği temelli projelerin izleyicilere sunulduğu bienal, birlikte vakit geçirmek, düşünmek, konuşmak, dinlemek, okumak, izlemek, sorulara cevap aramak için bir davet niteliği taşıyor.

Ödüllü Fotoğraflar Burada

Anadolu Ajansının düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması Istanbul Photo Awards 2022’nin ilk sergisi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi Tek Kubbe Binası’nda ziyarete açıldı. Sergi haber, spor, çevre, portre ve günlük yaşam dallarından 19 fotoğrafçının eserlerinden oluşuyor. Sergi 30 Eylül’e kadar ücretsiz görülebilir. Serginin e-kitabına buradan ulaşabilirsiniz.

Antik Yunan’a Gönderme

Meşher, 14 Eylül 2022 tarihinden itibaren yeni sergisi Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin? İle sanatseverleri bekliyor. Antik Yunan mitolojisinden Ekho ve Narkissos’un karşılıksız aşk mitinden yola çıkarak ortaya çıkan sergi tarih boyunca beden, var oluş/yok oluş, kimlik, temsil ile özdeşleştirilen yüz, ayna, gölge, iz gibi unsurları kullanıyor. Görsel, işitsel ve dokunsal boyutlarla sanatseverlere ulaşan sergi farklı kavramları bir arada toparlıyor.

Kent Doğası Bu Piramitte

Sakıp Sabancı Müzesi’nde ekolojiye dokunan bir sergileme var. 1960’lardan günümüze ekolojik sanatın öncülerinden Agnes Denes’in Yaşayan Piramit isimli eseri, İstanbul’un kent florasında yer alan yaklaşık altı yüz türde, iki bin adet bitki ve çiçekten oluşan 9 metre uzunluğunda bir ekosistemi sunuyor. Denes’in 2015 yılında New York’ta, 2017’de Almanya Kassel’da da yer verdiği Yaşayan Piramit 4 ton toprakla doldurulmuş ahşap basamaklı teras üzerinde yükseliyor. Eser, yaşayan bir anıt ve kış gelince görevi sona erecek. Fakat sonrasında anıt dağılıp yok olmak yerine ziyaretçilerle paylaşlacak küçük parçalarla yaşamaya devam edecek. Bu eserle birlikte 30 Ekim’e kadar devam eden Şehzade Abdülmecid Efendi ve Hat Sanatı sergisini gezebilirsiniz.

CRR’de Festival Devam Ediyor

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yeni sezon Ekim’e başlayacak fakat öncesinde İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali konserleri sanatseverleri sezona hazırlıyor. 18 Eylül Pazar saat 20.00’de dünyanın en önde gelen piyano üçlülerinden biri olan Storioni Trio sahne alacak.

Festivalin bir diğer etkinliği Klasik Batı müziği ve geleneksel Doğu Avrupa halk müziğini birleştiren bir topluluk Sirba Octet 23 Eylül akşamı sahnede olacak. Ve yine Türkiye izleyicisi de bu grup ile tanışmış olacak.

‘Sessiz Yankılar: Notre-Dame’ Arter’de

Bill Fontana, Sessiz Yankılar: Notre-Dame adlı ses yerleştirmesinde, restorasyonu 2024 yılına kadar devam etmesi planlanan katedralin en eski çanı “Emmanuel”in ve diğer dokuz çanın Paris’in ortam seslerine karşılık veren titreşimlerini Fransız yetkililerin verdiği özel izin sayesinde ve çanların her birine yerleştirdiği ivmeölçerler aracılığıyla kaydederek kendine özgü tarzıyla insan kulağının işitebileceği hâle getirdi. Daha önce Bill Fontana’nın, istanbul’un sarnıçlarından kaydettiği seslere yer verdiği çalışmayı da Arter’de görmüştük.

Şişli Plak Festivali başlıyor

Şişli Belediyesi’nin bu yıl 2’nci kez 17-18 Eylül tarihlerinde düzenleyeceği ‘Şişli Plak Festivali’, İstanbul’un müzik ve plak kültürünü paylaşanları iki gün boyunca bir araya getirmeyi hedefliyor. Festival boyunca söyleşiler ve satış standları müzikseverleri bekliyor.


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background