Gıda Krizi Pirinci de Vurdu

Written by on 15 Eylül 2022

İstanbul Gedik Üniversitesi ASEAN Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Sibel Karabel’in hazırlayıp sunduğu Asya Gündemi’nde bu hafta Litvanya’nın Tayvan’da temsilcilik açması sonrası değişen dengeler ve Hindistan’daki pirinç fiyatlarındaki artışın etkileri konuşuldu.

 

Litvanya’nın Tayvan’da temsilcilik açmasını değerlendiren Sibel Karabel, “Bir ülkenin Çin ile ilişki kurabilmesi için Tayvan ile resmi ilişki kurulmaması gerekiyor. Geçen haftalarda Nancy Pelosi’nin Tayvan’a ziyareti de Çin ve ABD arasındaki gerilimi artırmıştı. Litvanya’nın Tayvan’da 2021 Kasım’da planladığı ticaret ofisin ilk başta Çin tarafında bir sorun olarak görülmemişti. Çin Tayvan’ı kendi egemenlik alanında gördüğü için Taipei isminin bu temsilciliklerde kullanılmasını ister. Fakat Litvanya’nın açtığı temsilcilikte Taiwan ismini kullanması Çin’in tepki göstermesine yol açtı” dedi.

Çin İlişkileri Bitirmek İstiyor

Yaşanan kriz sonrasında Çin’in Litvanya ile diplomatik ilişkilerini askıya aldığını söyleyen Karabel, “Hatta Çin, Litvanya’nın diplomatlarını çekmesini ‘rica etti’ ve sonrasında diplomatlar apar topar ülkeyi terk etti. Sonrasındaki ekonomik yaptırımların da ağır olması bekleniyor. Ve Çin’in ticaret listesinden Tayvan’ı sildiği söyleniyor” diye ekledi.

Gıda Krizinde Son Perde

Dünyada gıda krizinin enflasyonist baskı ile arttığını söyleyen Karabel, Hindistan’ın belli pirinç ürünlerine yaptığı zammı ele aldı. Hindistan’ın Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük pirinç üreticisi olduğunu söyleyen Karabel, “Küresel pirinç ticaretinin yüzde 40’ı Hindistan üzerinden yapılıyor. Hindistan’ın zam açıklaması bu açıdan kritik önem taşıyor. Rusya-Ukrayna savaşıyla buğday ve mısır fiyatlarına artıştan sonra pirinç daha güvenli bir üründü. Depolanmış olması, üretimde sorun olmaması pirinçteki fiyat artışını daha sınırlandırdı. Ülkeler kendi iç arzını korumak için ihracatta sınırlanmaya veya fiyat artışına gittiler. Dünya Bankası’na göre Ağustos ayında 23 ülke 33 üründe korumacı politikalara gitti. Bu da gıda krizinin göstergesi arasında” diye belirtti.

Sibel Karabel ile Asya Gündemi’ni buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background