NATO’dan Rusya’ya Karşı Çin Hamlesi
Written by abayraktar on 27 Eylül 2022
İstanbul Gedik Üniversitesi Güneydoğu Asya Ülkeleri Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Sibel Karabel ile Asya Gündemi’nde bu hafta NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi görüşmesi ile Çin’in güncel ekonomik görünümü ele alındı.
Ukrayna Savaşı sonucu gerçekleşen diplomatik temaslara bir yenisi daha eklendi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi görüşmesini değerlendiren Sibel Karabel, “Bu görüşmede savaşın sonlandırılması için Çin’in yapabilecekleri ve Çin’in Rusya üzerindeki nüfuzunu nasıl kullanabileceği konuşuldu. Çin’in Rusya’ya olan desteğinin çekilmesi de istendi” dedi. Çin’in Rusya ile olan ilişkisini değerlendiren Karabel, “Ukrayna olayları başladığından beri Çin, her iki tarafın da meşru güvenlik çekincelerine saygı duyulması gerektiğini belirtti. Burada Ukrayna’nın sınırlarına saygı duyulmasının yanında NATO’nun genişleme politikasının da sona ermesi gerektiği vurgulandı. Bir yandan da Çin, Rusya’ya yönelik tek taraflı yaptırımlarda yer almadı ve Ukrayna ile olan ilişkilerine devam ettirdi. Bu da Çin’in dış politikasına uygun bir durum” diye ekledi.
Sıfır COVID Çin’i Etkiledi
Çin’in güncel ekonomik durumunu değerlendiren Karabel, “Asya Kalkınma Bankası’nın güncel raporunda çarpıcı veriler var. Çin’in 1990’da GSMH’si büyüme oranı yüzde 3.4, 2022’de ise bu oran düşüyor. Çin dışı Asya ülkelerinde büyüme oranı Çin’i geçmiş durumda. Bunun sebepleri arasında Çin’in sınıf COVID politikası. Alınan önlemler kapsamında sistemli aşılama ve sıfır vaka oranı” dedi.
Sibel Karabel ile Asya Gündemi‘nin tamamını buradan dinleyebilirsiniz: