Dorsay: “Sinemada Teknolojiyi Seviyorum”
Written by abayraktar on 4 Ekim 2022
İsak’la Tarz-ı Hayat’a konuk olan Atilla Dorsay, teknolojiyle sinemanın uğradığı değişimleri, yazı ile olan ilişkisini ve son çıkan kitabını anlattı. Dorsay son kitabı yazarlık hayatında önemli olan tartışmaların yer aldığı “Tartışmalar, Polemikler, Kavgalar”ı ‘geçmişi geleceğe taşıdığım bir misyon’ olarak nitelendiriyor.
56 yıllık sinema yazarlığı kariyerinde önemli tartışmaları topladığı “Tartışmalar, Polemikler, Kavgalar” kitabıyla İsak’la Tarz-ı Hayat programına konuk olan Atilla Dorsay, sinemanın kendisi için önemini, sinema eleştirisinde dikkat edilmesi gerekenler ve son dönemde dijital sinemaya olan ilginin artmasını anlattı. Sinemanın kendisi için dünyayı tanıma yollarından biri olduğunu söyleyen Dorsay, “Eşimle birlikte dünyanın birçok ülkesini gezme fırsatımız oldu. Fakat dünyayı sinema üzerinden görmekten vazgeçmedim. Her ülkenin kendine özgü bir sineması var ve bu farklı sinemaları görmek o kültürleri daha yakından tanıma imkanı sunuyor. Biz kültürel hegemonya sebebiyle yalnızca Amerikan filmlerini biliyoruz ama bir Kore, Japonya veya Fransız filmi bambaşkadır. Sinema aracılığıyla onları tanımak da bir ayrıcalıktır” dedi.
“Yazmaktan Vazgeçemem”
Son yıllarda Beyoğlu’nda bulunan sinema ve kültür merkezlerinin kapanması hakkında da konuşan Dorsay, “Beyoğlu ölmedi, her şeye rağmen direniyor. Yıllardır Beyoğlu fotoğrafları çekiyorum 500 kadar kare oldu. Bunlardan bir albüm hazırlayıp sergi açmak idealim. Şu an Emek Sineması yerine yapılan yapı haince bir plandı. Yıkılmaması için çok mücadele verdiysek de olmadı” diye ekledi.
Yazmanın kendisi için bir yaşam biçimi olduğunu söyleyen Dorsay, “Haftada 3-4 film yazı yazıyorum. Bir de gezi yazılarım var. Yaşadığım olayları ve gözlemlerimi paylaşmak hoşuma gidiyor. Gördüğüm ve beni etkileyen her şey yazmak istiyorum. Bu durum hala böyle” diye belirtti.
Yeşilçam filmlerinin 3’te 2’sinin kayıp olduğunu vurgulayan Dorsay, “Teknolojik gelişmeler işimizi kolaylaştırdı. Kötü ortamlarda saklanan eski makaralar bulunduğunda teknoloji sayesinde korunabiliyor. Teknolojiyle birlikte sinemaya katılan birçok gelişme oldu. Bir yandan yazarlıkta da yazdığım internet yazıları kolayca düzeltilebiliyor. Geçmişte ise Bab-ı Ali yokuşunu çıkıp düzelttirmek gerekirdi. Çünkü faksta da bazen yanlış yazılabiliyor” şeklinde konuştu.
İsak’la Tarz-ı Hayat’ın tamamını buradan dinleyebilirsiniz: