Xi Jinping’ten Göreve Devam Mesajı

Written by on 21 Ekim 2022

Sibel Karabel’in hazırlayıp sunduğu Asya Gündemi’nde bu hafta 16 Ekim’de başlayan Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Parti Kongresi’ni anlattı. Alınan kararların bölgeye etkisini değerlendiren Karabel, Xi Jinping’in güvenlik endişelerinden dolayı tekrar seçilebileceğini söylüyor.

İstanbul Gedik Üniversitesi ASEAN Güneydoğu Asya Ülkeleri Stratejik Çalışmalar Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürü Sibel Karabel’in hazırlayıp sunduğu Asya Gündemi’nde Çin Komünist Partisi’nin 20. Kongresi’nden detayları paylaştı. Kongrenin 1972’den beri 5 yılda bir düzenlendiğini söyleyen Karabel, düzenlenen her kongrenin Çin’in siyasi ve ekonomik gidişatında etkili olduğunu belirtti. 16 Ekim’de başlayan kongreyi değerlendiren Karabel, “Çin siyasetinde yazılı olmayan normlar var. Bu normlar içerisinde Xi Jinping’in üçüncü dönem seçilmesi konusundaki tartışmalar da yer alıyor. Bir parti devleti olan Çin’in yönetiminde politbüro ve hiyerarşi önem kazanıyor” dedi.

Sıfır COVID Devam Edecek

Kongrenin işleyişi hakkında da bilgi veren Karabel, kongrede tartışılan güncel konuları da anlattı. Xi Jinping’in doktrinlerinin okullarda ders kitaplarında yer alması tartışmalarının bir yandan daha kararlı ve uluslararası ilişkilerde daha aktif bir Çin politikasının kongrede destek gördüğünü söyleyen Karabel, “Xi Jinping’in üçüncü dönemde yeni bir başkan adayına işaret etmemesi göreve devam edeceğinin işareti olarak görülüyor” diye ekledi. Karabel, kongrede “sıfır COVİD” politikasına ve ekonomiye dair tartışmaları da anlattı.

Sibel Karabel ile Asya Gündemi’nin tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

Tagged as

Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background