Mao’dan Sonra Bir İlk: Xi Jinping Üçüncü Kez ÇKP Lideri

Written by on 25 Ekim 2022

Çin Komünist Partisi 20. Kongresi sonrasında Xi Jinping’in tekrar başkan seçilmesi akıllara “İkinci bir Mao mu geliyor?” sorularını getirdi. Sibel Karabel Asya Gündemi’nde kongreden çıkan sonuçları ve etkilerini değerlendirdi.

İstanbul Gedik Üniversitesi Güneydoğu Asya Ülkeleri Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Sibel Karabel’in hazırlayıp sunduğu Asya Gündemi’nde bu hafta başkent Pekin’de 16-22 Ekim’de gerçekleştirilen Çin Komünist Partisinin 20. Ulusal Kongresi’nden çıkan sonuçlar ve etkileri değerlendirildi. Xi Jinping’in Çin Komünist Partisi Genel Sekreterliği’ne yeniden seçilmesiyle tamamlanan kongre ile Xi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong’dan bu yana parti liderliğini iki dönemden fazla sürdüren ilk lider oldu.

Xi’nin en büyük kozu ekonomik büyüme vaadi oldu.

Politbüroda Önemli Değişiklikler Var

Partinin en üst yönetim organı Merkez Komite’de de önemli değişimlerin olduğu kongreyi değerlendiren Karabel, “Xi, 2013’ten beri Çin Halk Cumhuriyeti’nin devlet başkanı hem de Çin Merkezi Askeri Komisyonu’nun başında. 2012’den beri de Çin Komünist Partisi’nin genel sekreteri. Normalde başkanlık için 67 yaş sınırı var. ve devlet başkanlığı için iki dönem sınırı var. Mart 2023’ten itibaren de görevine devam edecek. Politbürodaki değişiklikler de Xi’ye yakınlığıyla bilinen isimler. Xi döneminde parti içindeki fraksiyonların etkisi giderek azaldı ve merkezleşmeye gidildi. Tekrar başka seçilmesi de gücünü ne kadar konsolide ettiğinin bir göstergesi.”

Gelir Eşitliği Vaadi Toplumsal Kabul Getirdi

Xi’nin seçilmesinin Çin toplumunda da meşru görüldüğünü söyleyen Karabel, “Halkın önemsediği ekonomik büyüme ve istikrar. Xi Jinping de parti raporlarında farklı noktalarda ekonomik büyümeyi hedeflediğini belirtiyor. 1 saat 45 dakikalık konuşmasında Marksist ilkelerden geri adım atılmayacağını söyledi. Öte yandan içeride yapılacak farklılıkları ekledi. Gelir eşitsizliğini düzenlemeyi vaat etti. Çin’e özgü sosyalizm kapsamında monopollerin gücünün azaltılmasını hedefliyor. Sosyalist modern bir devlet mottosu var. Alacağı rota ile ilgili önemli bir vurgu. Hiç beklenmeyen ani olaylara karşı ve farklı tehdit unsurlarına karşı da Çin’in stratejik inisiyatifini güçlü tutmayı hedefliyor.”

Sibel Karabel ile Asya Gündemi’nin tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

Tagged as

Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background