Modern Şehir Hayatında Bilgeliğin Yolları Neler?

Written by on 27 Ekim 2022

Radyo Gedik’in yeni programı Kilit Açan Sorular’da, profesyonel yaşamın göz ardı edilen detaylarını uzman konuklarla konuşulacak. Bu haftanın konuğu ise MasterCamp Eğitim Uygulama Lideri Hatice Ertan günlük hayatta bilge olmanın yollarını anlattı.

Zuhal Gürçimen’in hazırlayıp sunduğu Kilit Açan Sorular başladı. MasterCamp Eğitim Uygulama Lideri Hatice Ertan’ın konuk olduğu programda günlük hayatta liderlik için yapılması gerekenler konuşuldu. Daha çok siyaset ve kariyer dünyasına ait olunduğu düşünülse de bireysel ilişkilerde ve yaşamda bilgelik mümkün. Yaşamdaki bilgelik ise modern şehir bilgeliği olarak tanımlanıyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile dikkat dağıtan birçok unsur bulunduğunu söyleyen Hatice Ertan, modern şehir bilgeliğinin de bu durumda giderek zorlaştığını söylüyor: “Modern zaman içerisinde hem çalışmak hem de aile ilişkilerimizi dengede tutmak durumdayız. Tüm bu temponun içinde bilgeliği yürütebiliyorsak bu çok kıymetli. Yoksa şehir hayatından ve stresten uzak bir şekilde iç huzuru aramak ve bilgeliğe doğru ilerlemek zaten kolay. Ama bu durumu şehir yaşamında hissetmek de önemli.

Ben Olmaktan Vazgeçmeliyiz

“Bu noktada krizlerin içerisinden mantıklı hareketlerle çıkmak. Ve bunu da etrafı kırıp dökmeden yapmak gerekiyor. Ego ve nefsi yenmek gerekiyor. “Hep ben”den vazgeçip biz olabilmek. Bu kaosun içerisinde bunu yapabilenler de var. Yaptığımız her şeye karşı sevgi ve anlayış beslememiz önem kazanıyor. Büyürken öğrendiklerimi şu an bilimle birleştirebildiğim için yaşam benim için tadından yenmez bir hal aldı. Bilgeliğe dair öğrendiğimiz bilgiyi hayata geçirebilmeliyiz. Bu da çabalama ve gayret ile olmaz. Ben olmaktan vazgeçtiğimiz zaman ben oluyoruz. Dürtülerine göre hareket etmemek, sabırlı ve empati kurmak bilgeliğe giden yollar. Bunun için de ilişkileri anlamak üzerine kurmanın yanında birçok yol mevcut.”

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

 


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background