Günümüzün Müziği Çalmak Heyecan Veriyor

Written by on 1 Kasım 2022

İsak’la Tarz-ı Hayat’a konuk olan Gedik Sanat Müzik Direktörü Cem Mansur, Gedik Filarmoni Orkestrası’nın yeni sezonunu anlattı. Mansur, Gedik Filarmoni Orkestrası ile yapılan her konserde yeni eserlere yer vermenin heyecan verici olduğunu söylüyor.

Gedik Filarmoni Orkestrası Cem Mansur’un şefliğinde piyanoda Can Çakmur’un solistliğinde 12 Ekim’de sezon açılışını gerçekleştirdi. Konseri ve Gedik Sanat Müzik Direktörlüğü kapsamında çalışmalarını İsak’la Tarz-ı Hayat’ta anlattı: “Her bir konserde Gedik Sanat için sipariş edilmiş eserler yer alıyor. Ve yeni eserlerin seslendirilmesi bizim için çok önemli. Bugünün dünyasını da anlatan müziklere yer vermek istiyoruz”. Klasik müziğin müze müziği olarak adlandırılmasına karşı çıkan Mansur, “Örneğin Mozart ve Haydn eserleri bugün de yaşayan bugüne seslenen besteciler. Bir yandan da Mozart’ın o dönem yaşadığı Viyana ve Salzburg’un bugünkü halleriyle Mozart müzikleri dışında bir alakası yok. Bu anlamda müzik geçmişle gelecek arasında değerler ve duygular sürekliliğini sağlıyor. Bundan dolayı bu eserler hala bizlere hitap ediyor ve onları çalabiliyoruz. Bir yandan günümüz müziği de var 20. Yüzyıl klasikleri de var. Bunların her biri programlarımızda olacak” dedi.

Klasik Müziğe Destek Olmazsa Olmaz

Günümüzde klasik müziğin durumunu değerlendiren Mansur: “Klasik müziğin anavatanı olan Avrupa’da bile bu işin temelinde eğitimin desteklenmediği ve uygun bilet fiyatları olmadığı zaman daha çok yaşlı dinleyiciler konserlere gelmeye başlıyor, gençler klasik müziği takip edemiyor. Viyana’da sahneye çıkıyorsunuz mesela salon dolu dolu ama kafalar hep beyaz saçlı” diye ekledi.

Klasik Müziği Hayata Dahil Etmenin Birçok Yolu Var

Mansur, “Klasik müzikle ilişki kurmak için yüksek bir zümreye ait olmak, aileden gelen bir alışkanlık olmasına gerek yok. İster duygusal yönden, ister entelektüel açıdan yaklaşın müziğe her açıdan yaklaşabilirsiniz. Sizi heyecanlı bir şekilde dinleyen dinleyici ile çalınan parçayı entelektüel olarak ele alan dinleyici arasında değer bakımından hiçbir fark yok. Müziği anlamak bir matematik formülünü anlamakla eş değer. Müziği hayata dahil etmenin birden fazla yol var ve farklı seviyeleri var. Bir insanın beyninde akan notaları görmek, arka planını öğrenmek oldukça özel bir durum” dedi.

Gedik Filarmoni Orkestrası, Süreyya Operası’nda sezonun ikinci konserini Cem Mansur’un şefliğinde gerçekleştirecek. Kemanda Alican Süner’in yer alacağı konserde J. Ibert’in 1930 tarihli Divertissement, Mozart’ın 39. Senfonisi ve P. Vasks’ın Distant Light eserleri çalınacak. Gedik Sanat’ın siparişiyle Selman Ada’nın Suntqva “Nefes” ve Horizons op. 110 eserlerinin Dünya Prömiyeri icra edilecek. 17 Kasım’da gerçekleşecek konser öncesinde saat 19.30’da Cem Mansur konserde çalınacak eserler üzerine bilgi verecek.

Gedik Sanat Müzik Direktörü Cem Mansur’un konuk olduğu İsak’la Tarz-ı Hayat‘ı buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background