Dayanışma ile Sokak Hayvanları Daha Mutlu

Written by on 22 Kasım 2022

Merve Kılıç ile Güzel İşler’e konuk olan Hayvan Hakları Aktivisti İlkay Şengöl Can iş yaşamı içinde hayvanlara vakit ayırmanın zorluğuna değinerek, “Boş zamanımda yapabileceğim daha iyi bir şey olmadığını düşünüyorum ve hayvanların hayatlarına dokunmayı seviyorum” diyor.

Hayvan hakları, günlük yaşam içerisinde artık daha çok önem kazanan bir olgu halini aldı. Sokak hayvanlarının yaşamları da bunun paralelinde daha çok önemseniyor. Sokak hayvanlarını beslemeye ve iyileştirmeye odaklanan bireyler de zaman içerisinde bir  araya gelerek dayanışma grupları kurarak yaşadıkları bölgelerin dışındaki hayvanlara da yardım ediyor. Bu anlamda bireysel olarak hareket edenler de var. Merve Kılıç ile Güzel İşler’e konuk olan İlkay Şengöl Can da hayvan hakları gönüllülerinden birisi. Şengöl günün kendisi için günün saat 6’da başladığını söyleyerek normal iş yaşamı dışında zamanını hayvanlara yardım için harcadığını söylüyor: “Normalde 9 ve 17 saatleri arasında çalıştığımız bir işimiz var. Fakat haftanın belirli günlerini ihtiyacı olan hayvanların bakımı ve beslenmesi için geçiriyoruz. Mama dağıtımı 1 saat sürüyor. 300 köpeği besliyoruz. Bunun için kasap kasap dolaşıyor ve kırıntı etleri topluyoruz. Kimi restoranlar da yemek artıklarını bizimle paylaşıyor. Yani hayvan beslemek 1 saat sürse de ulaşım ve mama toplamak toplam 4 saat sürüyor. Bunu da haftada üç gün yapıyoruz. Bunun dışında klinik soranlar, hasta hayvanlar ile ilgili talepleri de yanıtlıyorum. Her gün ortalama 10 ihbar geliyor. Sosyal medya üzerinden gelen mesajlar arasında Kars’tan bile gelen yardım talepleri oluyor. Fakat sosyal ağlar sayesinde farklı bölgelerdeki taleplere yardım ulaştırmaya çalışıyoruz.”

“Değişim Yakın Çevremizden Başlar”

Günümüzde hayvanlara yardımın giderek zorunluluk haline geldiğini söyleyen Şengöl, “Bireysel olarak yardım etmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 40 köpeğin bakımını üstleniyorum. Tedavi edilen köpekleri yuvalandırıyoruz. Bizim için bu bir mecburiyet haline geldi. Bu durumu hafifletmek için geçici yuvalara ihtiyacımız var, bu konuda gönüllülerle bir araya gelmek istiyoruz. Gönüllü olmak isteyenler fazla para ve zaman ayırmadan işin ucundan tutarsa bizlerin de yükü hafifleyecek” diye belirtiyor. Hayvanlara karşı tutumları anlatan Şengöl, “Hayvanlara yardım eden ve sevmeyenler olduğu gibi sevdiği halde yardım etmeyen kişiler çoğunlukta. Mahallesindeki hasta hayvan için arayan kimi insanların yardımcı olacak kliniğe yönlendirsem de götürmek konusunda gönüllü olmuyorlar. Burada önemli olan konfor alanından çıkıp çevremizde yardımcı olabileceğimiz her hayvana yardımcı olabilmek. Bu anlamda değişim çevremizdeki hayvanlara yardım etmekle başlar” diyor.

 

Hayvan Hakları Aktivisti İlkay Şengöl Can’ın konuk olduğu Güzel İşler’in tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

Tagged as

Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background