Antartika’nın Derin Sularında Dalgıçlık
Written by abayraktar on 28 Kasım 2022
Ayşin ile Spor Günlüğü’ne konuk olan İstanbul Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Burak Karacık dalış sporuyla tanışmasından ve Antartika’da yaptığı bilimsel araştırma gezisinden bahsetti.
Ekstrem sporlara olan ilgisinin 12 yaşında başladığını söyleyen Burak Karacık, “Öncelikle suyu çok seviyordum. 12 yaşında tüplü dalışa başlama maceram oldu. Erken olduğu için brövemi ancak 15 yaşında aldım. Babamın balıkçılıkla ilgilenmesi sebebiyle suya merakım her zaman vardı. 16 yaşında Çeşme’de bir batık araştırmasına katıldım ve 45 metreden buluntu çıkardık. 1770 yılında Çeşme’de yaşanan savaştan toplar çıkardık. Bu araştırma dalışında birçok şey öğrendim. Bilimsel araştırmaları ve arkeologların araştırmalarını gözlemleme şansım oldu” dedi.
“Kendi Yelkenlimi İnşa Etme Hayalim Vardı”
Deniz araştırmalarına olan merakıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Deniz Teknolojisi Mühendisliği’ne başlayan Karacık, “Kendi yelkenlimi inşa etme hayalim ve deniz sevgim de bu bölümü seçmeme neden oldu. Daha çok dalış ve su altı çalışmalarına yöneldim sonrasında. İTÜ’lü olmama rağmen kurumlar arası araştırma dalışları yaptık. İstanbul Boğazı’ndaki midyelerin toksiklik oranını araştırmak için TÜBİTAK’la iş birliği yaptık. Bu araştırma için Almanya’ya gidip gelmem gerekiyordu ve bu sayede Antartika’daki araştırma gezisine dahil oldum.
Su Altı Meditasyon Etkisi Yaratıyor
Dalışın diğer sporlardan farkını anlatan Karacık, “Birçok ekipmanla hareket etmeniz gerekiyor ve birçok riski barındırıyor. Sürekli kontrol edilmesi gerekiyor ve prosedürler var. Geçmişte de tüpsüz serbest dalış deneyimlerim var. Aldığım dereceler ile sportif yöne eğilme düşüncem olsa da sonradan akademik yolu tercih ettim. Dalma sporu, dağcılık hatta yoga gibi. Kişi kendisiyle başbaşa kalıyor. Dünya üzerinde uzaya en yakın olunan yer su altı. Yerçekimsiz ortama en yakın deneyimi sunuyor. Kendi sesinizi dinlemeniz de meditasyon etkisi yaratıyor” diye ekledi.
Antartika’da Dalış Şilili Rehberle Başladı
2017’de katıldığı Antartika gezisinden bahseden Karacık, “Antartika’ya gitmek için belli özel izinler gerekiyor. Turistik geziler de var ama ziyaretçi sayısı kısıtlı. Ve Antartika’nın dışından herhangi bir nesne çıkarılamıyor. Hayvanlardan uzak durmak gerekiyor, çünkü hayvanların psikolojisinin bozulduğu tespit edildi. Nesne alınmak istiyorsa da belli izinler gerekiyor. Burada da belli izinlerle dalış yaptık ve bulgular topladık. Özellikle dalışlarda soğuk su olduğu için, kollarda ve bacaklarda ani tutulmalar oluyor. Antartika’nın en yüksek dağını aşmış Şilili ünlü bir rehberimiz vardı, kendisi suya girmeyi teklif edince ben de burada dalış yapmaya başladım” dedi.
Dr. Öğr. Burak Karacık’ın konuk olduğu Ayşin ile Spor Günlüğü’nü buradan dinleyebilirsiniz: