Akran Zorbalığına Karşı Öfke Kontrolü ve Empati

Written by on 2 Aralık 2022

Farkındalık kavramı sosyal sorumluluktan çevresel konulara, kariyer planlamasında çocuk yetiştirmeye kadar birçok alanda kullanılıyor. Ama nedir bu farkındalık? Kişisel gelişimdeki rolü nedir? Tüm bu soruları Güzel İşler’e konuk olan Psikolog Yeliz Arda anlattı.

Farkındalığı çok konuşulan bir kavram olduğunu söyleyen Yeliz Arda, “Farkındalığı konu alan birçok atölye ve eğitim var. Fakat farkındalık kavramını hayatımızda tam olarak uygulayamıyoruz. Farkındalık, çevremizde olan biteni yargılamadan görebilmek ve duyumsamaktır. Farkındalık bir insanı görmek ve dinlemek değil, önyargılı olmadan, kişinin özelliklerine bakmadan durumu anlama yetisi. Farkındalık bir beceri, yani geliştirilebilir. Günde yaklaşık 7 bin kelime zihnimizden geçiyor. Faka çoğunluğu olumsuz. Bu yüzden insanlar ya geçmişte yaşıyor ya da gelecek kaygıları oluyor. Halbuki farkındalık, “şimdi ve burada” olmak demek. Psikoterapilerde gelecek kaygısı yaşayanlar anksiyete, geçmişte yaşayanlar ise depresyon yaşıyor. Bundan dolayı farkındalığı anı yaşamanın yanında zihnimizi geliştirme becerisi diyebiliriz. Kendimize ve yakın çevremize dürüst olmak farkındalık için önemli bir etken” diyor.

Akran Zorbalığı ile Mücadele Evde Başlıyor

Akran zorbalığının görülme oranı günümüzde artıyor. İlkokul çağına kadar inen akran zorbalığı, aynı yaş grubundan çocukların birbirine karşı uyguladığı fiziksel ve psikolojik baskı olarak adlandırılıyor. Akran zorbalığına karşı yapılması gerekenleri anlatan Yeliz Arda, “Çocuklar üzüldüğü ve kızdığı zaman nasıl tepki vermesi gerektiğini ebeveynlerinden öğreniyor. Bu anlamda duygu yönetiminin 0-3 yaş arasında öğretilmesi gerekiyor. Önyargısız olması gerektiğini, ilişkilerini sevgi ve saygı çerçevesinde yürütmesi gerektiğinin çocukların anlaması önem kazanıyor. Çocuk bunları okulda öğrense de evde öğrenmezse öğrenme pekişmiyor. Bu yüzden üniversite dahil her eğitim kademesinde kişilerarası iletişim öğretilmeli. Akran zorbalığının karşısında da öfke yönetimi ve empati kurma yetisinin çocukluktan itibaren gösterilmesi önem taşıyor” diye ekliyor.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

Tagged as

Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background