Soft Machine 55 Yıldır Rock ve Cazı Birleştiriyor

Written by on 12 Aralık 2022

Soft Machine, 55 yıllık müzik hayatında ilk kez İstanbul’da sahne aldı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşen Soft Machine konseri underground rock-fusion ve caz ezgilerinin bir arada yer aldığı bir konser oldu.

9 Aralık Cuma akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir müzik devi sahne aldı. Fuayede müzik yazarları, Pink Floyd t-shirt’ü giymiş ve gençliğini 80’lerde yaşamış müzikseverlerin yanında sadece albümleriyle grubu tanımış genç dinleyiciler de grubu ilk kez dinlemenin heyecanını hissediyor. İngiltere gibi farklı müzik türlerinin doğduğu ve türlerin deneysel olarak bir araya gelmesine imkan tanıyan bir atmosferde Canterbury şehrinde 1966 yılında doğan grup 55. yaşını kutluyor.  Pink Floyd ile ilişkileri ise uzun yıllar birlikte sahne almalarından ileri geliyor. Ve müzikal anlamda benzer lezzeti sunuyorlar. Soft Machine gibi klasik ama herkesin keşfedemediği bir gruba oranla konser salonu neredeyse dolu. Bu konserin bir önemi de Soft Machine’nin ilk kez İstanbul’da sahne alması. Evet ilk kez İstanbul’da sahne alan grup 9 Ekim 2004’te ilk kez Eskişehir’de 10. Uluslararası Eskişehir Festivali’nde sahne almışlardı. Bizim Moğollar gibi 55. Yıllarını kutlayan grup ilk olarak 1966 yılında Robert Wyatt, Kevin Ayers, Mike Ratledge, Daevid Allen tarafından kuruldu. İsmini yeraltı edebiyatın öncü ismi William Burroughs’un ‘Soft Machine’ romanından alan grup underground rock’ı caz ve serbest doğaçlama ile harmanlayarak ön plana çıktı. 1978’den 1980’a kadar kısa bir mola veren grup sonrasında 2015’e kadar aktif olarak sahne aldı.

Kendi Müzik Dilini Oluşturabilen Bir Grup

74 yaşındaki John Etheridge kuruluşundan beri Soft Machine ile.

Davulda John Marshall, bassta Fred Thelonious Baker, tenor saksafon, flüt, klavyede Theo Travis ve gitarda John Etheridge topluluğun güncel isimleri. 1976’dan beri Soft Machine’in yolculuğuna eşlik eden John Etheridge ve 1972’den beri grupta yer alan John Marshall güncel grubun en eskileri.  Konserde grubun 1965 tarihli The Wilde Flowers ilk albümünden ve 2018 tarihli grubun uzun soluklu arasına nokta koyan Hidden Details albüme kadar farklı parçalar yer aldı. Grubu başından beri takip eden dinleyiciler için bir zaman tüneli niteliğindeki repertuar bir yandan da grubun zaman içerisinde değişen müzik anlayışını sundu. Değişen müzik anlayışı derken popülizme kapılmış bir Soft Machine akıllara gelmesin. Aksine 50 yıllık süre içerisinde farklı müzik türlerini kendi müzikal anlayışıyla yorumlayabilmiş ve kendi dilini oluşturatak “Soft Machinece” parçalarına eklemiş bir grup karşımızdaydı. 1968’den 1973’e kadar grubun üyesi olan Hugh Hopper’ın da dediğini hatırlamak gerek: “Aslında bilinçli olarak caz rock yapmıyorduk, daha çok bu durum diğer gruplar gibi ses çıkarmak istememekle ilgiliydi”. Soft Machine aralıklarla da olsa 55 yıllık müzik yaşamında hep bu düstur ile hareket ettiğini de 9 Aralık’ta gerçekleşen konserde göstermiş oldu. Progressive Rock ve caz müziğini harmanlayarak, grubun kurulduğu 1966 ruhunu günümüz müziğine de taşıyarak.

Fotoğraflar: Emre Topdemir


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background