Çalışan Anneler İçin Doğum Öncesi Yasal Haklar
Written by abayraktar on 12 Aralık 2022
Şirin Yelmen Oktar ile Çalışan Annenin İş Yaşam Dengesi’ne konuk olan Avukat Bahar Varol çalışan annelerin haklarını anlattı.
Kadınların doğum izninin en önemli hak olduğunu söyleyen Varol, “Doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta süren bir doğum izni var. bu süreçte çalışan kadınlar maaşını almaya devam ediyor. İkiz veya üçüz doğumlarında ise artı ikişer hafta eklenebiliyor. Net kazancın üçte ikisi oranındaki bir ödenek sigorta tarafından alınıyor. 2016 itibarıyla yarım gün çalışmayı içeren bir düzenleme getirildi. Bu sürede doğumdan sonra 6 ay boyunca yarım gün çalışma hakkı verildi. Fakat bu hak devlette çalışan memurları kapsamıyor, henüz onlar için herhangi bir düzenleme getirilmedi. SGK’ya bağlı olarak çalışan anneler çocukları ilkokul çağına gelene kadar yarım gün çalışabiliyor. Uygulanmasına çok sık rastlamıyoruz ama kadınların böyle bir hakkı var. Bunun için tek şart eşin de çalışıyor olması. Bir yandan kıdemde 4 yıllık yarım çalışma süresi 2 yıl olarak yansıyor. İşverene bildirildikten itibaren 1 ay içinde işverenin bu talebi karşılaması gerekiyor.
İşveren Sıcak Bakmıyor
Kadınların hamilelik süreci sağlık açısından olduğu kadar çalışma ortamı bakımından da hassasiyet taşıyor. Birçok kadın işten çıkarılma endişesi ile hamileliğini gizleyebiliyor, hamile olduğu fark edildiği zaman mobbinge maruz kalabiliyor. Yarım gün çalışma hakkının fazla duyulmadığını söyleyen Varol, “Birçok kadın bu hakkını iş kaybı endişesi ile kullanmıyor. Birçok işveren bu duruma sıcak bakmıyor ve çeşitli bahaneler ile çalışan kadınların iş akdine son veriyor” dedi.
Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz: