Sağlıklı Beslenme Kendimizi Sevmemizi Sağlıyor

Written by on 26 Aralık 2022

Şirin Yelmen Oktar ile Çalışan Annenin İş Yaşam Dengesi’nin bu bölümünde Mikrobiyolog Nihan Taneroğlu çalışan annelerin beslenme düzeni ve öz şefkatin beslenme ile ilişkisini anlattı. Beslenme ile birlikte yoganın da etkili olduğunu söyleyen Taneroğlu, çocuklarıyla yoga ve meditasyon yapmanın öz şefkate katkısı olduğunu söylüyor.

Gıda güvenliği, dengeli ve sağlıklı beslenmeye verilen önemle birlikte gündemde olan konulardan birisi. Organik beslenme artık bir lüks değil ihtiyaç olarak görülüyor ve artan bilinçle her gün daha fazla kişi kaliteli beslenmenin yollarını arıyor. Bir yandan yemek yemek sadece “karın doyurmak” olarak değil uzun ve kaliteli yaşama giden önemli etkenlerden birisi olarak görülüyor. Uzmanlar beslenme düzeninde sebze ve meyvelerin ağırlık verilmesi gerektiğini söylerken paketli gıdalardan da olabildiğince uzak durulması gerektiğini söylüyor. Ve sağlıklı beslenme sadece vücut sağlığını değil, kişinin ruhsal durumunu hatta öz şefkatini de etkiliyor. Öz şefkat de kişinin kendine sevdiği birine davrandığı şekilde davranması olarak tanımlanıyor.

“Kendimi İyi Hissetmeyi Amaçladım”

Çalışan Annenin İş Yaşam Dengesi’ne konuk olan Mikrobiyolog Nihan Taneroğlu öz şefkat ve beslenme ilişkisinin çalışan annelerin yaşamına etkisini anlattı. Çokça tüketilen ama zararlı olan gıdaları sıralayan Taneroğlu, “Paketlenmiş gıda birçok koruyucu katkı maddesini içeriyor. Bir gıdanın iki yıl rafta kalması için birçok katkı maddesi gerekiyor. Gluten çok büyük bir zehir.” Gıda içeriklerine verdiği önemi anlatan Taneroğlu, “İlk olarak yaşadığım baş ağrılarıyla içerikleri araştırmaya başladım. Eliminasyon diyetine de bu şekilde karar verdim. Süt ve süt ürünleri, gluten, şeker ve kafeini hayatımdan çıkardım. Kendime göstermek istediğim öz şefkat de bu kararı vermeme sebep oldu. Ve bu gıdaları bırakınca kendimi daha iyi hissettiğimi fark ettim. Sadece karnımı doyurmak mı, yoksa kendimi daha iyi hissetmek mi sorusunun cevabı kendimi iyi hissetmek olarak ortaya çıktı. Kendime özen göstermek istedim. Öz şefkat ve beslenmede anahtar kelime bu bence.”

Değişen beslenme alışkanlıklarıyla mutfağında farklı gıdaları kullandığını söyleyen Taneroğlu, “Karbonhidratı çokça seviyordum. Fakat buğday unu yerine badem unu ve nohut ununu kullanmaya başladım. Sağlıklı alternatifleri bulmak her zaman mümkün” dedi.

“Çocuğumla Motivasyon Daha Keyifli Hale Geldi”

Öz şefkatle sporun da iç içe olduğunu belirten Taneroğlu, “Sağlıklı beslenmeyi sporla desteklemek çok önemli. 15 yıl önce yogaya başladım ve bana iyi geldiğini keşfettim. Kendimi geliştirdikçe de iyi hissetme durumumu başkalarıyla da paylaşmak istedim. Öncesinde her sabah yoga yapmak çocuğumdan dolayı biraz zor olacaktır diye düşündüm fakat hayatımdaki her aktiviteye çocuğumu dahil etmeye karar verince çok daha yoga yapmak çok daha kolay oldu. Ve artık çocuğumla birlikte meditasyon yapmak karar verdik. İlk başta engel olarak görülse de aslında motivasyon kaynağım oldu. Motivasyona başlamak isteyenler için kendine yoğunlaşmak adına nefesi saymak iyi bir yöntem olabilir. Her gün aynı saatlerde beş dakika bile yeterli olacaktır. Yapılamayan günler için de moral bozmadan ertesi güne yapmak için motive olmak çok önemli.”


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background