Çin’den Rusya İlişkilerini Güçlendirme Mesajı

Written by on 28 Aralık 2022

Sibel Karabel ile Asya Gündemi’nde bu hafta Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Çin’in uluslararası ilişkilerine dair açıklamaları ve Japonya’nın yeni savunma bütçesi ele alındı.

Dışişleri Bakanı Wang, Pekin’de Çin Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nün düzenlediği sempozyumda yaptığı konuşmada Çin’in yakın gelecekte uluslararası ilişkilerdeki faaliyetlerinin hangi yönde olacağına dair önemli bilgiler paylaştı. Bu bilgiler arasında Çin’in ABD ve Rusya ile olan ilişkilerindeki duruma dair önemli ifadeler yer aldı. Wang Yi konuşmasında, “Bir ülke (ABD), sahte bir ‘demokrasiye karşı otoriterlik’ anlatısıyla soğuk savaş mantığını canlandırma arayışında. Çin ve Rusya, diğer ülkelerle dayanışma içinde hegemonyaya karşı çıkıyor ve yeni soğuk savaşı reddediyor” sözlerini kullandı.

Çin’in Rusya ile ilişkilerinin “kaya gibi sağlam” olduğunu, dış müdahalelerden ve uluslararası ortamdaki değişimlerden etkilenmeyeceğini vurgulayan Wang, Pekin’in Moskova ile “karşılıklı güveni derinleştireceğini” ve “Çin-Rusya kapsamlı stratejik ortaklık koordinasyonunu güçlendireceğini” belirtti.

Çin ve Rusya Sadece Stratejik Ortak

Konuşmayı değerlendiren Sibel Karabel, “Wang Yi bu konuşmasında özellikle Çin bakımından 2022’nin değerlendirmesini yapmış oldu. Burada 20. Parti Kongresi, Olimpiyatlar ve Küresel Kalkınma ve Güvenlik İnisiyatifi gibi Çin bakımından önemli olan konulardan bahsetti. Çin ve Hindistan ilişkilerinin gelişmesi konusuna vurgu yapıldı. Özellikle son 10 yıl içerisinde iki ülke arasındaki ilişkiler oldukça olumlu seyir izliyor. Çin ve Rusya arasında 200 milyar dolara ulaşıyor ve temel yatırım projelerinin de yakında gerçekleşmesi bekleniyor. Çin Rusya’yı bir müttefik olarak görmüyor. Hatta hiçbir ülkeyi müttefik olarak görmüyor. Sadece stratejik ortaklıkları var. Her iki ülke, birlikte düzenledikleri tatbikatların da ‘diğer ülkeleri hedeflemediği’ için meşru olduğunu belirtiyor.”

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background