Köpek Beslenmesinde Doğru Bilinen Yanlışlar Neler?

Written by on 28 Aralık 2022

Hakan Milli ile Köpeğimin Dünyası’nda bu hafta Vet. Hek. Ege Çatalkaya köpeklerimiz için doğru beslenme ipuçlarını paylaştı. Çatalkaya hazır mamalar ve çiğ gıdalarla beslenme ile ilgili soruları cevaplandırdı.

Hazır gıdalarla beslenme insanlar için olduğu kadar hayvanlar için de gündemde olan bir konu. Şehir hayatının temposunun artmasıyla birçok hayvan sahibi, evcil hayvanlarına özel gıdalar hazırlamak yerine hazır mamaları tercih ediyor. Son dönemde barf (çiğ) beslenme ise evcil hayvanlar için gündemde olan bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Türe ve Irka Göre Doğru Mama Tercihi

Verilen mamaların yanında miktar ve sıklığın da önemli olduğunu söyleyen Veteriner Hekim Ege Çatalkaya, köpeklerin cinsine ve yaşam alışkanlıklarına göre mama verme oranının değiştiğini belirtti: “Özellikle küçük ırk köpekler ve fazla hareket etmeyen türlerin öğün sıklığı daha az olur. Daha düşük kalori içeren mamalar vermek gerekir. Kuru mamalar bir köpeğin günlük kalori ve enerji ihtiyacını karşılar ama aynı insanlarda olduğu gibi kuru mamalar tek başına yeterli değildir. İnsanlarda da olduğu gibi tek tip beslenme olmaması gerekir. Farklı tip proteinlerin sunulması gerekir.”

“Barf Beslenmeyi Öneriyorum”

Son dönemde tavuklu mamaların kedi ve köpeklerde alerji yaptığı konusu soru işareti oluşturuyor. Çatalkaya tavukların sadece derilerinin alerjen olduğunu söyleyerek “Barf tipi beslenmede derisi alınmış bir tavuk eti alerjiye yol açmaz. Ama bazen çok hassas türler oluyor. Özellikle beyaz tüylü köpeklerde. Tavuk eti tercih etmek istemeyenler için de balık eti alternatif olabilir. Ne kırmızı et kadar ağır protein taşır ne de tavuk eti kadar hafif protein taşır.

Köpeklerin çiğ beslemeye uygun olduğunu söyleyen Çatalkaya, “Köpeklerin mide sindirim asidi insanlarınkinden oldukça yüksek. O yüzden doğada da çiğ beslenme görülür. Bu yüzden barf beslenmeyi öneriyorum ama bildiğiniz bir yerden, güvenilir ve sağlıklı bir şekilde.  1980’lerde kuru mamanın çoğu hayvan için sağlık problemi çıkarmasıyla doğadaki beslenme şekline dönülmesini öneren barf tipi beslenme belli hastalıkların önüne geçilmesini sağladı. Sadece çiğ et değil haşlanmış veya çiğ sebzeleri de köpeklerimize verebiliriz. Bu tür beslenme sadece enerji vermekle kalmaz, probiyotik açıdan da zengin olduğu için köpeklerin sağlıklı yaşamasını da sağlar.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background