Gıda Takviyeleri Doğru Kullanılmazsa Zarar Getiriyor
Written by abayraktar on 3 Ocak 2023
Mevsim değişiklikleri, artan grip vakaları, yoğun hayat temposu… Bunların hepsi daha sağlıklı bir yaşam sürmemizi gerektiriyor. Sağlıklı yaşamın temel noktalarından birisi ise sağlıklı beslenme. Sağlıklı beslenme yanında gıda takviyeleriyle bağışıklık sistemini desteklemek isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Eczanelerden kozmetik mağazalarına kadar her yerde satılan gıda takviyelerinin etkilerini Öpünce Geçmeyen Uflar programına katılan Gıda Mühendisi Zehra Kılıç, takviyeler konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Onay Numarasına Dikkat
Gıda takviyelerini satın alırken Sağlık Bakanlığı’nın verdiği onay numarasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kılıç, “Ambalajda bulunan onay numarasının mutlaka internetten de doğrulanması gerekiyor. Çünkü kimi markaların onay sürecinde bildirdiği özelliklerden farklı olan ürünleri sahaya sürüyorlar. İthal ürünlerden çok yerli ürünlerde bu durum görülüyor. Çünkü ithal ürünlerde daha sıkı bir kontrol söz konusu. Yerli ürünlerde sadece bileşenlere onay veriliyor ama ambalaj ve etiket gibi özelliklere dikkat edilmiyor” diye belirtti.
Herkes Avuç Avuç Takviye Kullanmamalı
Gıda takviyelerinin kullanımına değinen Kılıç, “Herkes avuç avuç takviye kullanmak zorunda değil. İhtiyacı belirleyip ürünler arasından buna göre seçim yapılmalı. Takviyelerin üzerinde içinde bulunan etken maddelere ait bilgiler yer alıyor. Günlük alım dozuna ve takviye içindeki miktara dikkat edilmeli. Takviye edici gıdalar, ilaç olarak kullanılmamalı. Aksine hayatımızı ve var olan tedavi sürecini destekler. Besinlerden de yeterli miktarda vitamin ve mineral alıyoruz. Mevcut koşullarda ise sebze ve meyve tüketimine rağmen yeterli miktarda vitamin ve mineral alamıyoruz. Örneğin büyükşehirlerdeki hava kirliliği karşısında sadece beslenme ile alacağımız vitamin ve mineral olması gereken antioksidan miktarına yeterli gelmiyor. Modern yaşam standardının zorluluğu gıda takviyelerini zorunlu kılıyor. Takviyeler asla bir öğün yerine geçmez. Anca öğünlerin yanında takviye edici olarak kullanılabilir” dedi.
Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz: