İstanbul’da Bu Hafta

Written by on 6 Ocak 2023

Vizyona çıkan yeni filmler, İstanbul sahnelerindeki oyunlar ve güncel etkinlikler “İstanbul’da Bu Hafta”da.

Tiyatro Sahnelerinde Neler Var?

-İBB Şehir Tiyatroları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde 6-14 Ocak tarihleri arasında Hamlet, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde Kuğunun Şarkısı, Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde Fosforlu Cevriye, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde Yatak Odası Komedisi, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde Hayat Der Gülümserim, Ümraniye Sahnesi’nde Gül’e Ağıt ve Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde yazar ve aydın Fatma Nudiye Yalçı’nın hayatını anlatan Yaftalı Tabut oyunları izlenebilir. Müze Gazhane sahnelerinde Cadı Kazanı ve Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık oyunları görülebilir. Sezon boyunca izlenebilecek oyunlar farklı sahnelerde gösterilmeye devam edecek.

 

-İstanbul Devlet Tiyatrosu sahnelerinde bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahne’de Bence Katil Öldürdü, Mecidiyeköy Stüdyo Sahne’de Tek Başıma, Üsküdar Tekel Sahnesi’nde Rumuz Goncagül, Üsküdar Stüdyo Sahnesi’nde Alyoşa, Kozyatağı Kültür Merkezi’nde Yedi Kadın oyunları izlenebilir.

 

Souffleur Sergisi Uzatıldı

Souffleur sergisi 29 Ocak’a kadar gezilebilir.

Sakıp Sabancı Müzesi’deki yeni medya aracılığıyla beden ve modern antropolojiye odaklanan Souffleur sergisi 29 Ocak tarihine kadar uzatıldı. Popüler kültürde rastlanılan özenme kavramına, dijital soyutlamaya ve tarihte Batı tarafından sömürgeleştirilmiş etnik grupların dans ve bedensel hareketlerini konu alan eserlerin yer aldığı sergi giderek popülerleşen yeni medya sanatından güncel eserleri barındırıyor.

Sakıp Sabancı Müzesi, bünyesinde bulunan koleksiyon eserlerini Modernizmin İzinde Türk Resmi sergisiyle sanatseverlerle buluşturuyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun Batılılaşma sürecinden Cumhuriyet kuşağı sanatçılarına uzanan sergide son halife Abdülmecid Efendi’den Bedri Rahmi Eyüpoğlu’na, Türk resmine katkıda bulunmuş sanatçıların eserleri bulunuyor.

Hindistan Kültürü Bale ile Sahnede

-İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Hindistan’da geçen bir aşk hikayesini anlatan  ‘La Bayadere’ balesinin prömiyerini 14 Ocak’ta gerçekleştirecek.

-Doğa ile insanlığın mücadelesinin kadın erkek ilişkileri penceresinden aktaran Yeşim Özsoy’un kaleme aldığı Kum Zambakları 6-19 Ocak tarihleri arasında Zorlu PSM’de.

-Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin arkadaşlık ve rekabet arasında gidip gelen ilişkisini yansıtan Selçuk Yöntem, Tansu Biçer ve Dilan Çiçek Deniz’in başrolünde olduğu Amadeus müzikali, 7-8 Ocak tarihlerinde Zorlu PSM’de.

 

Bu Haftanın Vizyona Yeni Giren Filmleri 

Çağan Irmak’tan Sevda Mecburi İstikamet

-Selçuk Yöntem’in başrolde olduğu, ünlü senarist ve yönetmen Çağan Irmak imzalı yerli dram filmi Sevda Mecburi İstikamet, oyuncu bir babanın kızı ile olan çalkantılı ilişkisini anlatıyor. Filmde baba rolünde olan Selçuk Yöntem, uzun süreden beridir görüşemediği kızı ile yeniden bir arada olmak istiyor. Ancak zihinsel sağlık problemleri olan kız, babası ile yakın ilişkiler kurmakta oldukça zorlanıyor.

-Ufuk Özkan, Bülent Çolak ve Caner Kurtaran gibi ünlü oyuncuları yeniden sinema perdesine taşıyan komedi filmi Düşeş 1 – Mafya Sızıntısı, ipe sapa gelmez iki bıçkın delikanlı olan Tarkan ve Serkan’ın komik macerasını anlatıyor. Yanlışlıkla bir suça karışıp nezarete atılan ikiliye emniyet tarafından bir görev veriliyor. Görev kapsamında ünlü mafya babası Boğa İsmet’in gurubuna sızan Tarkan ve Serkan, şansızlıklarıyla bütün mafya guruplarını ve emniyeti birbirine düşürüyor.

-Ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından çekilen ve kendi çocukluğundan izler taşıyan Fabelmanlar (The Fabelmans), 2. Dünya Savaşı sonrasında geçiyor. Filmde ABD’nin Arizona eyaletinde mütevazı bir ailede büyüyen Sammy Fabelman, sinemanın büyülü dünyasına kendini kaptırıyor. Aile hayatında birçok sorun yaşayan Fabelman, küçük bir çocuk olmasına rağmen sinemanın büyüsüyle aile içerisinde yaşanan gelgitlerin üstesinden gelmeye çalışıyor.

-Senaryosu Furkan Aslan tarafından yazılan ve yönetmen koltuğunda Suat Ergin’in oturduğu yerli korku filmi Evlad-ı Cin, bir cin tarafından evlat edinilen bir çocuğun hikâyesini anlatıyor. Çocuğa karşı büyük bir sevgi besleyen cin, onu korumak için birçok kişiye korku salıyor. Oyuncu kadrosunda Berna Gülen, Serhat Şentürk ve Yavuz Gürbüz’ü bulunduran film, atmosferiyle korku tutkunlarına harika bir 78 dakika sunuyor.

-Alexandru Belc’in yönetmenliğini yaptığı yabancı dram filmi Metronom, 1972 yılının Romanya’sında geçen bir aşk hikâyesini anlatıyor. Filmde 17 yaşında genç bir kız olan Ana, erkek arkadaşının ülkeden temelli olarak kaçacağını öğreniyor. İki aşık son günlerini birlikte geçirmeye karar verdikten sonra evlerinde Özgür Avrupa Radyosu’nun yasaklı yayınını dinliyorlar, fakat gece polis baskını ile sonuçlanıyor.

 

NFT’yi ve Metaverse’ü Keşfetmek İsteyenler İçin Bienal Başlıyor

 

Dünyanın ilk NFT Bienal’i 6 Ocak 2023 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek. 15 Ocak’a kadar devam edecek festivalde ziyaretçiler ekranlar ve projeksiyonlar aracılığıyla katılımcı olarak yer alabilecekler. Festivalde medya sanat performanslarından, hibrit söyleşilere, VR/AR deneyimlerden immersive sergilere kadar pek çok etkinlik bulunuyor. NFT Bienal hem fiziksel olarak Zorlu PSM’de hem de Metaverse’de ücretsiz ziyaret edilebilir.

 

Kamp ve doğa tutkunları için Karavanİst ve Outdoorİst fuarları 7-15 Ocak tarihlerinde Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde. Fuarda karavandan, kamp malzemelerine doğa sporlarına dair birçok yeni teknoloji ve ürün görülebilir.

 

 


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background