İcatlar Nasıl Ortaya Çıkar?
Written by Radyo Gedik on 10 Ocak 2023
Günlük hayatımızın parçası olmuş, sürekli kullandığımız ve önemini bilmediğimiz birçok icat var. Elektrikli su ısıtıcısından otomobile, klimadan kahve makinesine kadar birçok icat artık hayatımızın temelinde, varlığına alıştığımız eşyalar arasında. Zor zamanlarda ve hiç umulmadık anlarda icat edilen bu eşyaların kimisi uzun çalışmalar sonucu kimisi de sırf can sıkıntısından dolayı meydana geliyor.
Konfor Alanı Büyük Bir Tuzak
Eğitim Uygulama Lideri Hasan Gümen, icatların meydana gelmesinde “sıkılma halinin önemini anlattı: “Can sıkıntısı, acı, vakitsizlik yeni yöntemlerin bulunmasında alternatifler üretilmesinde çok etkili. Örneğin pandemide eğitim almak ve çalışmak için birçok farklı yöntemi denedik ve uyguladık. Bunların hepsi aslında hayatta kalma mücadelesinin bir ürünü. Hayata karşı bir bakış açısı kafanızda varise bu da farklı yöntemleri denemenizi sağlayarak sizi daha üretken kılıyor. Konfor alanı büyük bir tuzak. Dizi ve filmlere gömülmek daha kolay geliyor. Çünkü geçici bir dopamin patlaması ve beyni dinlendirme hissi baskın geliyor. Ama bunlar da çok gerekli şeyler değil. İçinde bulunduğumuz dijital devrim esasında beyin yapımıza pek de uygun değil. Bundan dolayı dijital detoks beynimizin gerektiği gibi çalışması için mutlaka gerekiyor.
Kendini İfade Etmek Birinci Öncelik Olmalı
Kendini gerçekleştirme fikrinin sanıldığı gibi ileri bir aşamada olmadığını söyleyen Gümen, “Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde insanın ihtiyaçları beslenmeden başlar ve en son da kendini gerçekleştirme olarak devam eder. Ama bence kendini gerçekleştirmek çok da ileri bir aşama değil. Çünkü insan kendini ifade etmesi var olma nedenlerinden biri. Çünkü yalnızca hayatta kalmak yetmez, üretmek ve ifade etmek de lazım” diye belirtti.
“İşe Teslim Olmayın”
Hayatın zor zamanlarında uğraşılan alana veya işe yönelik çaba sarf edilmesi gerektiğini söyleyen Gümen, “Hayatta bir işin öğrencisi olmasını bilmek gerekiyor. Bundan dolayı işinize sarılın. Akademik eğitim almamış ama yaptığı iş sebebiyle hayatı öyle iyi tanımlamış insanlar var ki, belirsizliğin içinde bile kendisine öğrenebilecek bir şey bulabiliyorlar. Korku senaryoları üretmek yerine belirsizlik durumuyla barışmak gerekiyor. Modern hayat bizi kontrol manyağı yaptı. Mikro düzeyde her şeyi kontrol etmeye çalışıyoruz. Fakat bir pandemi çıktı ve günlük yaşama döndük, terfiyi ve ofise alınan kahvenin markasını unuttuk. Bu konuda destek aramakta da hiçbir sakınca yok” dedi.
Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz: