İyi Kahve İçebilmenin Püf Noktaları Neler?
Written by abayraktar on 20 Ocak 2023
Kahve, artık sadece bir içecek olarak değil bir tarz olarak da hayatlarımızda. Önceden sadece Türk kahvesi hayatımızdayken artık espressodan üçüncü nesil demleme yöntemlerine farklı lezzetlerle karşımızda. İsak’la Tarz-ı Hayat’a konuk olan kahve ithalatçısı Fatih Topuz, lezzetli kahve hazırlamanın yollarını anlattı.
Kahvenin çekilmesinden kavrulmasına lezzetini etkileyen birçok faktör var. Yetiştiği coğrafya ve iklim de iyi kahvenin kilit taşlarından. Artık sadece bir içecek değil, sosyalleşmenin de bir aracı olan kahve kültürü Türkiye’de de oldukça gelişti. kahve İthalatçısı Fatih Topuz iyi kahve için taneciklerin olabildiğince ince olması gerektiğini söylüyor: “Eskiden taş değirmenlerde çok ince bir şekilde kahve öğütülebiliyordu. Bu da Türk kahvesinin lezzetinin temel sebebi. Genel olarak iyi bir kahve için ince öğütülmesi önemli. İster espresso ister Türk kahvesi için.”
“Kahveyi Kavrulur Kavrulmaz İçmeyin”
Alışılagelenin dışında taze ve sıcak çekilmiş kahvenin hemen tüketilmemesi gerektiğini ekleyen Topuz, “Sıcak çekilmiş kahvenin hemen tüketilmemesi gerekir. 35 dereceyi geçtiğinde bozulma ve yanma olur. İçindeki yağ asitlerinin yerine gelmesi için minimum bir veya iki gün dinlendirmek gerekir. Kavrulma sırasında karbon salınımı olur ve bu da kahvenin tadının acı olmasına yol açar. Bu yüzden kahveyi dinlendirmek gerekir. Kahvenin kavrulduktan sonra en fazla 15 gün içinde tüketmek gerekir. 15 gün sonrasında ise kahvenin aroması giderek kaybolur. İstediğiniz kadar kapalı ve vakumlu ambalaj olsun kahvenin aroması kaybolur.”
Türkiye’de kahve yetiştirmenin imkansız olduğunu söyleyen Topuz, “Türkiye’de farklı iklimler bir arada. Fakat kahve çalı bitkisidir ve çok büyük alanlarda yetiştirilir. Türkiye’de kahve yetiştirilebilecek alanlar ise sınırlı. Üretim için yeterli değil.”
“İlk Deneme İçin Filtre Kahveyi Tercih Edin”
Topuz, kahvenin yüksek talep görmesinin başlıca sebebinin kokusu olduğunu ekledi: “Kahve kokusu, insanlar üzerinde olumlu etki uyandıran kokular arasında geliyor. Ferahlık, zindelik ve iyi duygular uyandırıyor. Bundan dolayı Avrupa’daki AVM’in merkezinde kahve dükkanları vardır. Burada ticari amaç güdülmese bile müşterilerin mağazalarda daha fazla zaman geçirmesi için bu politika uygulanır.”
Kahve türleri arasındaki temel ayrımın damak tadı ve doğru kavrulma koşulları olduğunu belirten Topuz, “Örneğin Güney Amerika’da çikolata ve karamel tadı yoğun olur, Asya’da yetişen kahvelerde baharat tadı. Bundan dolayı kişiye göre lezzet algısı değişiyor. Gerçekten bir kahvenin tadını alabilmek için filtre kahve şeklinde içmek daha verimli olur” dedi.
Programın tamamı Radyo Gedik Spotify ve Soundcloud‘da.