Deprem Uzmanı Uyarıyor: “17 Ağustos’tan Daha Yıkıcıydı.”

Written by on 7 Şubat 2023

Radyo Gedik özel yayınına katılan Doç. Dr.  Doğan Kalafat Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yaşanan 7,7 büyüklüğünde depremin 80 saniye süren sarsıntı sonucu 80 km’lik bir fayın kırıldığını söyledi. Kalafat bu depremi 17 Ağustos depreminden daha yıkıcı olarak değerlendirdi.

 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doç. Dr.  Doğan Kalafat 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu bölgede bir deprem yaşanabileceğini birçok jeolog ve deprem bilimcinin söylediğini belirten Kalafat, “Burada herhangi bir öngörü söz konusu değildi. Sadece depreme ilişkin yapılabilecek hazırlıklar konusunda yetkilileri uyarıyorduk. Marmara’da da 1999 depreminden beri tekrar bir deprem yaşanabileceğini söylüyoruz. Önemli olan bu süreyi verimli kullanmak olmalı. Var olan binaları depreme dayanıklı hale getirmek, insanları daha bilinçli ve afet dirençli olmaları için eğitmek yapılabilecekler arasında öncelikli olan.”

Deprem 80 Km’lik fay hattında Yaşandı

Depremin 80 km’lik bir fay hattında yaşandığını söyleyen Kalafat, “Deprem çoklu kırılma dediğimiz bir şekilde gerçekleşti. Yani fay içindeki birçok parçanın aynı anda kırılmasıyla meydana geldi. Yaklaşık 80 saniye sürdü. O yüzden bu tür depremlerde yüksek oranda yıkım olması söz konusu. Depremin merkezinden 200 kilometrekarelik yarıçapta bir bölge etkilendi” dedi.

“Depremin Ne Zaman Olabileceğini Bilmenin İmkanı Yok”

Yaşanan deprem öncesinde faylarda büyük bir hareket gözlemlenmediğini ekleyen Kalafat, “Depremin yaşandığı fay hattı boyunca bir hareketlilik yoktu. Osmaniye tarafında ufak bir hareketlilik vardı. Fakat genel olarak bir suskunluk vardı. Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay zonunda görülebilecek bir deprem yaşadık. Yani bu hatlar üzerinde önceden haber verici sarsıntılar olmaz. Enerji birikir ve büyük bir ana şok ile fay kırılır. Burası bir deprem bölgesi, deprem riskinin yaşanabileceği bir alan. Fakat bunun zamanını net bir şekilde söylemenin olanağı yok. Depremin önceden bilinmesi demek aslında üç bilinmezi barındırıyor; zamanını, yerini ve büyüklüğünü net olarak bilebilmek belli hata paylarıyla mümkün. Bizler anca nerede ve hangi büyüklükte olabileceğini söyleyebiliyoruz. Fakat ne zaman olabileceğini tespit etmenin imkanı yok” diye belirtti.

Marmara Bölgesi’nde deprem riskinin sürdüğünü hatırlatan Kalafat, “Marmara Bölgesi’nde yaşanacak depremdeki avantajımız depremin merkezinin deniz olması. ve Marmara’da kırılacak fayın boyu bu kadar uzun değil. Buna göre Marmara’da beklenilen depremin tahmin edilen şiddeti 7 olabilir” diye ekledi.

 


Continue reading

Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background