Betonarmeye Karşı Çelik Konstrüksiyon Hayat Kurtarıyor
Written by Radyo Gedik on 13 Şubat 2023
Hande Demirel ile Günaydın canlı yayınına katılan Gedik Kaynak İcra Kurulu Üyesi Ahmet Sevük, yeni inşa edilecek binalarında çelik konstrüksiyon yönteminin can güvenliği açısından önemli olduğunu vurguladı. Sevük çeliğin sağlam olduğu kadar esnek bir malzeme olmasıyla depreme karşı etkili olduğunu söyledi.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşen iki depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, Türkiye “deprem değil, ihmal öldürür” gerçeğiyle tekrar karşı karşıya kaldı. Henüz yeni inşa edilmiş ve 1999 yılından sonra kabul edilen Deprem Yönetmenliğine uygun inşa edildiği iddia edilerek satılan apartmanların, hayati öneme sahip kamu binalarının da aralarında bulunduğu 12 bin 141 bina yıkıldı. Var olan deprem yönetmeliğine ilişkin yeterlilik şüpheleri artarken, beton yerine hangi malzeme güvenli olabilir sorularına neden oldu. Deprem bölgelerinin yeniden inşasında bilimselliğe ve mühendisliğe ihtiyaç olduğunu söyledi: “Çelik konstrüksiyon, dünyanın birçok noktasında yıllardır uygulanan bir yöntem. Türkiye’de de az katlı yapılarda hafif çelik iskelet kullanılıyor. Ama Türkiye, şehirleşmede çok katlı yapıları tercih etti. Bunda da beton kullanıldı fakat beton kullanımının da bir limiti var. Çok katlı yapılarda ağırlıklı olarak çelik konstrüksiyon kullanılmalı. Dünya’daki gökdelen uygulamalarında altyapı olarak hep çelik kullanılır.”
Güvenli Kaynak Yöntemleriyle Çelik Daha Güçlü
Çeliğin 100 yıldır kullanılan güvenilir bir yapı inşa yöntemi olduğunu ekleyen Sevük, çeliğin dayanıklı olduğu kadar esnek bir yapı malzemesi olduğunu belirtti: “Depremde binaların sağlamlığı yanında aynı zamanda esnekliği de önem kazanıyor. Çelik de bu esnekliği sağlıyor. Özellikle çeliğin yüksek katlı binalarda yer almalı. Çeliği birleştirmek için de güvenilir kaynak yöntemlerine ihtiyaç var.”
Türkiye’nin yapılarında çelik kullanması için herhangi bir teknik eksikliği bulunmadığını vurgulayan Sevük: “Türkiye 70 yılı aşkın süredir kaynak konusunda dünya standartlarını sağlayacak durumda. Hem kaynak makinesi üretiminde, hem de uygulama, bilgi ve yetenek anlamında oldukça ciddi bir altyapı mevcut. Gedik Kaynak da hem kaynak sarf malzemeleriyle hem de eğitim alanında bilgi birikimiyle çelik konstrüksiyon alanında da harekete geçmeye hazır” şeklinde konuştu.
“Osaka Üniversitesi ile Temas Halindeyiz”
Depreme karşı tedbirlerin çocukluk döneminde başlaması gerektiğini ekleyen Sevük, “Japonya’da ilkokuldan itibaren çocuklara depremle ilgili eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerin üniversite çağına kadar devam etmesi gerekiyor. Mühendislik eğitiminde depreme yönelik özel eğitimler var ve daha da güçlü bir şekilde devam etmeli. Bundan sonraki süreçte aralarında üniversite ve STK’lerin yer aldığı paydaşlarla ardışık paneller düzenlenecek. Şu anda da Gedik Üniversitesi’nin temasta olduğu Osaka Üniversitesi’nden akademisyenlerin yer aldığı bir bilim kurulu oluşturulacak. Mimariden jeofiziğe kadar disiplinler arası sürecek bu paneller sonucu sunum kitapçığı hazırlayacağız. Burada inşaatlarda kullanılabilecek çelikler, kaynak yöntemleri ve kullanılması gereken kaynak malzemelerini de ekleyeceğiz. Panelin sonucunda elde edilen bilgileri ve tespitleri de devletin ilgili kurumlarıyla paylaşmayı planlıyoruz” dedi.
Gedik Kaynak’ın deprem bölgesindeki çalışmalarını paylaşan Sevük, “Olağanüstü hallerde dayanışma kültürünün önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda teknik bilgimizi bölgeye tekrar doğalgaz verilebilmesi için BOTAŞ’la paylaşıyoruz. Ve depremzedelerin olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için soba üretimine başladık, bunları yolluyoruz. Hendek’teki fabrikamızda diğer sanayi kuruluşlarıyla birlikte konteyner yapıyoruz. Deprem bölgesindeki çalışmalara destek olmak amacıyla profesyonel kaynakçılarımızı yolladık. Yardımlarımız da devam edecek.