ÇOCUKLARA HAYVAN SEVGİSİNİ NASIL AŞILARIZ?

Written by on 20 Mart 2023

Füsun Saka ile İyilik Sağlık programına katılan Hayvan Hakları Aktivisti Tolga Öztorun, çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için yapılabilecekleri anlattı. Öztorun yaşanan deprem felaketiyle birlikte evcil hayvanların da durumunu paylaştı.

 

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler sadece insan hayatını değil, sokak ve ev hayvanlarını da etkiledi. Hayatını kaybeden hayvanlar olduğu kadar kaybolan hayvanların sayısı da azımsanmayacak oranda. Deprem bölgesinde hayvanlar için çalışmalar yürüten Hayvan Hakları Aktivisti ve Yazar Tolga Öztorun, hayvanların kaybolmasındaki en önemli sebebinin bu hayvanlarda çip olmaması olarak yorumladı: “Hayvanlara çip uygulamasını başından beri savunmuştum. Depremde yaşanan acı tecrübe de bize bu uygulamanın işe yaradığını gösterdi. Afet bölgesinden İstanbul’a getirilen hayvanların neredeyse yarısı çipsiz. Bu yüzde depremin üzerinden bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen hala insanlar hayvanlarını arıyor. Birçok sivil inisiyatif bölgede çalışıyor ve bölgede sahipsiz kalan hayvanlar başka şehirlere yollanıyor ve sahiplendiriliyor.”

Hayvan Davranışlarını Çocuklara Anlatıyor

Geçmişte sağlıklı hayvan insan ilişkisi kurulması için eğitimler yürüten Öztorun, şimdi çocuklara hayvan sevgisini benimsetmek için eğitimler düzenliyor.  Çocuklara eğitim vermesinin sebebini açıklayan Öztorun, “Büyüklere yönelik verdiğim eğitimlerde nispeten başarılı olduğumu düşünüyorum. Ama tamamen başarılı olsaydım sokak hayvanları bugünkü durumda olmazdı. Beşi hayvan hakları, beşi ekolojiyi temel alan Papuduk kitap serisini yazdım. Sonrasında Şişli Belediyesi ile birlikte okulları gezmeye başladım. Sokak hayvanlarının beden dilini çocuklara anlatıyorum. Hem kedinin hem köpeğin davranışlarını çocukların empati ile anlayabilmeleri için çocuklarla sahne üzerinde çalışıyoruz. Bunun dışında hayvanların sağlığı üzerinde bilgi veriyorum. Örneğin kuduzdan kaynaklı en fazla ölüm, çocukların ebeveynlerine ısırıldığını söylememesinden kaynaklanıyor. Okul müfredatlarında kuduz ilk yardımı da yok, bu yüzden öğretmenler de ne yapılması gerektiğini bilmiyor. Halbuki bir hayvan tarafından ısırıldığında neler yapılması gerektiğini bilmek gerekiyor. Örneğin yaygın bilinen bir yanlış, açık yaranın üstünü kapatmak. Halbuki bu bölgeyi 5 dakika boyunca sabun ve suyla yıkamak ve alkolle temizlemek gerekiyor” dedi.

“Sokak Hayvanlarına Güvenebilirsiniz”

Kulağında çentik bulunan kedilerin ve küpe bulunan köpeklerin kontrol edilmiş hayvanlar olduğunu belirten Öztorun, “Çocukları bu hayvanları sevmek isterse ebeveynler endişelenmesin. Çünkü bu hayvanların iç, dış parazit aşıları, kuduz aşıları ve sağlık kontrolleri yapılmış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla bu hayvanların hiçbir tehlikesi yok. Sevildikten sonra tek yapılması gereken sabunlu suyla ellerin yıkanması” şeklinde konuştu.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background