Türkiye’nin Otizm Gündemi
Written by Radyo Gedik on 3 Nisan 2023
Merve Kılıç, Güzel İşler’de 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Türkiye’nin otizm gündemi ele aldı.
Türkiye’de 12 milyon zihinsel ve bedensel farkı birey var. Bu bireyler arasında otizmli bireyler de çoğunluğu oluşturuyor. Dünyada da zihinsel ve bedensel farklılığı olan bireyler “çoğunluğu” bulunan bir azınlık olarak tanımlanıyor. 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü ise otizmli bireylerin toplumsal yaşamda daha görünür kılmayı amaçlıyor. İstanbul Zihin Farklı Bireyler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV) Başkanı Merve Kılıç, Güzel İşler programında otizmli bireylerle yaptıkları çalışmaları ve yapılması gerekenler anlattı.
Otizme Karşı Ön Yargı Var
Türkiye’de ortalama 2 milyon otizm tanılı birey olduğunu söyleyen Kılıç, “Toplumun genelinde otizm denilince büyük bir zihinsel farklılık olduğunu düşünüyor. Ürkütücü ve aklı dengesinin yerinde olmayan bireyler olduğu ön yargısı var. Otizm Farkındalık Günü de bu yanlış imgeyi silmek için var. Halbuki otizm dünyada en sık rastlanan gelişimsel bozukluklar arasında. Halbuki gelişimsel bir farklılık olarak ele alınmalı. Bozukluk olarak adlandırılsa da tüm engelli bireylerin diğer tüm bireylerle eşit tutulması gerekiyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 2’si otizmli” dedi.
Otizmli Bireyler Eğitim ve Sosyal Yaşama Katılamıyor
“Türkiye otizmli bireylerin en büyük sorunu eğitime erişememeleri. Okul çağındaki otizmli bireylerin haftada 32 saat eğitime ihtiyaçları var. Türkiye’deki otizmli 575 bin çocuk ve gencin sadece 5 bini bu koşullarda eğitim alabiliyor. Bağımsız yaşam desteği de otizmli bireyler için çok önemli. Bunun için de hizmet veren kurum sayısı çok az. Otizm bireyler dışlanma, ötekileştirme ve damgalamaya çokça maruz kalıyorlar. Bağımsız yaşamalarını sağlayacak kurumlar olmadığı için aileleriyle yaşamak zorundalar. Sosyal yaşantı da otizmli bireyler için bir ihtiyaç. Fakat otizm konusunda toplumun bilgisi az olduğu için bu imkanlar da kısıtlı”
Ayrımcılığın Nedeni Bilgi Eksikliği
İZEV’in 1989 yılından beri otizmli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için çalıştığını belirten Kılıç, “Günümüzde otizmli bireylerin eğitim alabileceği, toplumsal yaşama dahil olabileceğini imkansız bulanların sayısı maalesef hala fazla. 30 yıl içinde engelliler hak edilmiş haklarını yavaş yavaş da olsa kazandılar. Çözülmeyen kimi sorunlar hala var. Ama karamsar olmaya da gerek yok. Ötekileştirmenin temel sebebi bilgisizlik. Bu bilgisizlik ortadan kaldırılırsa, otizmli bireylerin de eğitim ve sosyal yaşam hakları vurgulanırsa zihin farklı bireylerin yaşamlarında gözle görülür oranda iyileşme olacaktır” diye konuştu.
Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.