Bitcoin Dijital “Yastık Altı Altın” mı Oluyor?

Written by on 18 Nisan 2023

Amerikalı ünlü kriptograf David Chaum, 1983’te eCash isimli bir elektronik para sistemi, ardından 1990’da da DigiCash ismini verdiği bir elektonik para şirketi kurarak Kör İmza teknolojisi ile kripto para sisteminin temelini attığında popüler ve alternatif bir para birimi olabileceğini tahmin edebilir miydi bilinmez ama kripto para 11 Nisan haftasında 30 bin psikolojik eşiği aştı. Hande Demirel ile Ekonomi Sohbetleri’ne konuk olan Akademisyen İsmail Hakkı Polat kripto paraların güncel durumunu anlattı. Günümüz ekonomisinin ikiye ayrıldığını söyleyen Polat, “Dünyanın genel finansal ekonomik gidişatının yanında artık kripto paraların kendi içindeki bir ekosistemden söz ediyoruz. ABD’de Silikon Vadisi Bankası’nın batmasıyla birlikte yaşanabilecek bir banka krizine karşı kripto paralar güvenli bir liman olarak görülmeye başlandı. Bu da kripto paralar dijital altın mı oldu gibi sorulara yol açtı. FED’in enflasyona dair aldığı son datalar ve bilanço artırma gibi hamleler de önümüzdeki dönemde özellikle Mayıs ayı için kripto sektörü için bir umut yarattı. 9-10 içinde de kripto paralar içinde arzın indirilmesi söz konusu olacak. Burada tüm kripto paraların artmasını kast etmiyoruz. Bitcoin ve bitcoin’in peşine takılan kripto paralarda bir artış var. Onun dışındakilerde ise aynı performansı göremiyoruz” dedi.

Bitcoin’e Karşı Önyargının Sebebi Ne?

“Bitcoin, dijital emtia bakımından diğer kripto paralardan ayrışıyor” diyen Polat, “Başta ABD olmak üzere batılı ülkelerde kripto paraların büyümesinden dolayı ciddi bir kaygı var. Bu da finansal sisteme olası bir zarara yol açabileceğinden kaynaklanıyor. Fakat Bitcoin’e karşı diğer kripto paralara göre sisteme uygun bir şekilde şekillendirip sisteme dahil etme çabası var” şeklinde konuştu.

Kripto Para Seçerken Neye Dikkat Edilmeli?

Bitcoin yatırımcılarına “bitcoin’in fiyat hakimiyetine bakmaları” gerektiğini söyleyen Polat “ABD’de yaşanan bankacılık krizinden sonra diğer kripto paralara yatırım yapan yatırımcılar da bitcoin’e kaydı. Bu da bitcoin’in fiyatında bir artışa neden oldu. Onun dışında ethereum’un dijital saklama aracından çok bir para birimine veya finansal enstrümana dönüşmesi yolunda geri çekilme veya ilerleme sağlayacağını düşünüyorum. Yatırımcıların da kripto para ve token üzerine düşünürken bu unsurlara dikkat etmesi gerekiyor. Bu anlamda okuryazarlık olmadığı için de sosyal medya üzerinden yorumlarla karar alabiliyor. Yatırımcılar riskli araçlara rağbet etmemeli” dedi.

Yeni Nesil Yatırım Araçları Geliyor

Kripto ekonomisi okur yazarlığı alanında kendini geliştirmek isteyenlere “Yatırım araçlarının çeşitleneceğini öngörüyorduk fakat kripto paralar anarşist bir şekilde hayatımıza girdi” diyen Polat, “Kriptolar gençleri arkasına alarak finans piyasasına adeta dayatma şeklinde girdi. Sağlıklı bir finansal okuryazarlık için de geçmişteki finans bilgisiyle yeni araçları harmanlamak gerekiyor. ABD’de de düzenlemeler sonucu birkaç bankanın çok iştahlı olduğunu görüyoruz. Bazı bankalar müşterilerinin kripto para yatırımlarının saklanması konusunda istekli. Bu sayede yeni iş modellerinin de doğacağı düşünülüyor. Bu sayede de geleneksel yatırım araçlarının dijitalleşerek yeni nesil varlıklar olarak kullanılabilmesi de söz konusu. Yatırımcıların da buna göre kendilerini konumlandırması önem kazanıyor”  şeklinde konuştu.

Kripto para ve bitcoinin konuşulduğu programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz. Video


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background