Çin Brezilya İlişkileri Yeniden Yazılıyor

Written by on 19 Nisan 2023

Sibel Karabel ile Asya Gündemi’nde bu hafta Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın Çin’e gerçekleştirdiği ziyaret ve iki ülkenin imza attığı anlaşmalar yer aldı.

Son haftalarda Çin ile farklı ülkeler arasındaki diplomatik hareketlilik artmış durumda. Öncelikle Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ardından AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in ziyareti Çin-Avrupa ilişkilerinin önemli bir ayağını oluştururken Çin’e son diplomatik seyahat Brezilya devlet başkanı tarafından gerçekleştirildi. Brezilya’nın yeni lideri Lula’nın seçildikten sonra düzenlediği ilk resmi ziyaretin önemini anlatan Karabel, “Ziyaret beklenenden uzun sürdü, yaklaşık 4 saatlik bir toplantı gerçekleşti. Görüşme kapsamında siber güvenlikten uzay teknolojilerinde iş birliğine kadar farklı alanlarda çalışmalar yapılması planlandı” dedi.

Çin ile İlişkiler Derinleşiyor

Brezilya’nın önceki devlet başkanı Bolsonaro döneminde Brezilya-Çin ilişkilerini anlatan Karabel, “Bolsonaro döneminde pandeminin temel sorumlusu Çin ilan edilmişti. Bu iki ülke arasında gergin bir ilişki vardı. Hatta Bolsonaro seçim kampanyasında Çin karşıtı söylemler kullandı. Latin Amerika ülkeleri arasında en olumsuz etkilenen ülke Brezilya oldu ve Bolsonaro’nun karşıt söylemlerine rağmen dış ülkeler arasında en fazla yardımı Çin yaptı” şeklinde konuştu.

Farklı Alanlarda Ticaret Hamleleri

Son dönem iki ülkenin ekonomik ve diplomatik ilişkilerini anlatan Karabel, “İki ülke arasında diplomatik ilişkiler 49 yıla dayanıyor. Aralarındaki ticaret hacmi 2022’de ise 152.8 milyar dolar. Bu miktar 20 yıl öncesine göre 20 kat artmış. Brezilya 62 milyar dolar da ticaret fazlası veriyor. Çin’in toplam dış ticaretinin yüzde 40’ını Brezilya oluşturuyor. Tarımdan sağlığa farklı alanlarda iki ülke arasında ticaret çeşitliliği bulunuyor. Özellikle tarım ve petrol ürünlerinde ve minerallerin ihracatında Brezilya’nın daha çok rol oynayacağı bekleniyor” dedi. Bu kapsamda iki ülke kendi aralarında gerçekleştirecekleri her türlü ticari faaliyette “maliyetleri düşürme” gerekçesi ile kendi para birimleri olan yuan ve reai’yi kullanacak. Bu hamle dünya ticaretinde etkili olan dolarizasyonu azaltma hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background