Dünyanın Önde Gelen Koroları 25-30 Nisan’da Beyoğlu’nda

Written by on 19 Nisan 2023

ABD’den İspanya’ya, Tayvan’dan Kanada’ya 28 farklı ülkeden koronun katılacağı Dünya Koro Müziği Sempozyumu 25-30 Nisan tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. 3 yılda bir düzenlenen sempozyum ilk kez Türkiye’de gerçekleşirken AKM merkezli olarak Beyoğlu’nun çeşitli mekanlarında sanatseverleri bekliyor.

 

İstanbul 25-28 Nisan tarihleri arasında dünya çapında önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Uluslararası Koro Müziği Federasyonu’nun 3 yılda bir farklı ülkelerde düzenlediği Dünya Koro Müziği Sempozyumu 28 farklı ülkeden ABD’den İspanya’ya, Tayvan’dan Kanada’ya koroların performanslarını sergileyeceği sempozyum boyunca sanatçılar ve sanatseverler için de atölye ve ustalık sınıfları düzenlenecek. Ahmet Çağatay Bayraktar’ın hazırlayıp sunduğu Kültür Sanat Ajandası’na konuk olan Dünya Koro Müziği Sempozyumu’nun yürütücüsü Avrupa Koro Federasyonu Başkan Yardımcısı, Şef Burak Onur Erdem festivale dair merak edilenleri anlattı.

İstanbul’a Özel Değişen Ufuklar Temasına Özel Besteler

Sempozyum boyunca Beyoğlu’nda 11 mekanda 44 konser düzenleneceğini söyleyen Erdem, “1987 yılından beri Uluslararası Koro Müziği Federasyonu tarafından gerçekleştirilen bir etkinliği Türkiye’de ilk kez düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ev sahipliğinde ve AKM merkezli düzenlenecek bir sempozyum. Pandemi nedeniyle 6 yıl aradan sonra Değişen Ufuklar temasıyla dünyadaki farklı korolar bir araya gelecek. İstanbul’un da bu temaya çok uygun olduğunu düşünüyorum. Farklı ülkelerden 11 koro davetli. Bu korolar da Uluslararası Koro Müziği Federasyonu tarafından en iyi oldukları için seçilen koroların konserlerinin yanında başka birçok etkinlik de 4 gün boyunca düzenlenecek. Ve sempozyum temasına özel olarak 6 yeni bestenin prömiyeri de sempozyumda seslendirilecek. Bu özel bestelerin başka coğrafyalarda da seslendirilmesi için çalışma yapacağız. Türkiye’den koroların katılmasını özellikle önemsiyorum. Çünkü bu sayede sanatçılarımız kendi yeteneklerini dünya çapında gösterebilecek. Bu kapsamda ABD’li koro Özkan Manav’ın Orhan Veli’nin İstanbul’u Dinliyorum eserinden hareketle bir eser kaleme aldı. Aynı koro, bu eseri ABD’de ve sahne aldıkları farklı ülkelerde seslendirecek. Bu sayede bizim müziğimiz ve edebiyatımız da uluslararası koro repertuarına girecek. Sempozyum kapsamında her akşam 2 eserin prömiyeri yapılacak” dedi.

Ödüllü Korolar Beyoğlu’nda

Estonya’dan Grammy ödüllü Estonya Filarmoni Oda Korosu, Endonezya’dan Batavia Madrigal Singers, Lübnan’dan Fayha Ulusal Korosu, Amerika Birleşik Devletleri’nden Georgia Devlet Üniversitesi Şarkıcıları, Gabon’dan Le Chant Sur La Lowé, İspanya’dan Leioia Kantika Korala, Porto Riko’dan Orfeón San Juan Bautista, İsveç’ten Sofia Vokalensemble, Tayvan’dan Taipei Filarmoni Oda Korosu, Kanada’dan Vancouver Gençlik Korosu’nun katılacağı sempozyumdaki koroların önemine değinen Erdem, “Tüm bu korolar Avrupa’nın en prestijli müzik ödüllerinden European Grand Prix ödülünü almış korolar. Örneğin Lübnan’dan Fayha Ulusal Korosu ülkelerindeki mültecilerle yaptıkları çalışmalar nedeniyle Uluslararası Müzik Komisyonu’nun İnsan Hakları Ödülü’nü aldılar. Dinleyicilerimizin tüm bu korolarla bir araya gelmesini istediğimiz için de açılış konserinde tüm bu koroları izlenebilecek. 25 Nisan saat 20.00’de başlayacak açılış konserinde Estonya Filarmoni Oda Korosu ile Devlet Çoksesli Korosu bir konser verecek. Saydığım tüm bu koroları kendi ülkelerinde izlemek oldukça zahmetliyken İstanbul’a gelecekler. Bu sempozyuma katılamayanlar ancak 2026’da farklı bir kıtada bu ölçüde bir koro müziği şenliğini takip edebilir” şeklinde konuştu.

 

Seyirciler de Konsere Dahil Olacak

Koro müziğinin diğer müzik türlerine göre farklılığına değinen Erdem şunları söyledi: “Koro müziği, dünyanın en kolay ulaşabilir müzik türüdür. Enstrüman insan sesi olduğu için şu anda üç-dört kişi ile bir koro oluşturabiliriz. Bundan dolayı Atlas Sineması’ndan St. Antuan Kilisesi’ne 11 farklı mekanda düzenlenecek konserler boyunca İstiklal Caddesi’nde şarkı söyleyen korolara rastlayabilirsiniz. Ustalık sınıflarımız Borusan Müzik Evi ve Akbank Sanat’ta düzenlenecek. Bu ustalık sınıfları kendi içindeki sanatçıyı keşfetmek isteyen kişilere de açık. Gün boyuna yayılan etkinlikler açılış konuşmaları ile başlıyor. Burada bir önceki akşam eserini dinlediğiniz bir besteci ile bir araya gelerek esere dair merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Afrika’dan Güney Amerika’ya farklı koroların şefleri de bu etkinlikte yer alacak. İçindeki müzik yeteneğini keşfetmek isteyenler, bu etkinlik boyunca koroların da içinde yer alabilir. Örneğin bir konserimizde şefimiz dinleyicileri de koroya dahil edecek. Tüm bu etkinliklere tek tek de katılabilirsiniz, seçtiğiniz konserlere ve ustalık sınıflarına da dahil olabilirsiniz”.

 

Festival kapanış konserinde ise A Capella Boğaziçi, Boğaziçi Caz Korosu, Chromas, Dokuz Eylül Üniversitesi Çoksesli Korosu, Jazzberry Tunes, Nilüfer Çoksesli Koro, Rezonans ve Sirene gibi farklı müzik türlerini çoksesli yorumlayan korolar sahnede olacak. Festivalin ayrıntıları ve konser programı wscmistanbul2023.com adresinde.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

 


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background