“Artık Çocuğun Sevgi Hakkı Konuşulmalı”

Written by on 25 Nisan 2023

Hukukun Sesi 23 Nisan Özel Yayını’na konuk olan Av. Süreyya Kardelen Yarlı, sevgi hakkının hukuki boyutunu anlattı. Yarlı, sevgi hakkını konuşmak için öncelikle kavram doğru tanımlanmalı diyor.

Sevgi hakkı; yaşam, barınma ve beslenme hakkı kadar her çocuğa sağlanması gereken hakların başında geliyor. Fakat sevgi hakkı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi’nde de yer alan önemli bir hak. Bir yandan kişiden kişiye farklı yorumlanabilen sevgi kavramının çocuklara sağlıklı bir şekilde sunulması da önem taşıyor. İstanbul Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerince hazırlanan Hukukun Sesi’ne konuk olan İstanbul Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Av. Süreyya Kardelen Yarlı çocukların “sevgi hakkının” hukuki boyutunu anlattı. Sevgi kavramının çoğunlukla ilgi ile karıştırıldığını söyleyen Yarlı, “Çocuklarına ilgi gösterdiğini söyleyen çoğu ebeveyn, sevgi de gösterdiğini sanıyor. Halbuki sevgi kavramı sadece ikili duygusal ilişkilerde değil, iş ilişkilerinden aile ilişkilerine kadar her ilişkide önemli. Fakat çocuklar için sevgi kavramı da bu ihtiyaç doğru şekilde verilmediğinde gelecek yaşamında o çocuğu kaybedebiliyoruz. Belki de yaralı büyümesine neden oluyoruz. Kanunda sevgi hakkı anlamında somut bir kavram yer almıyor. Fakat çocuğun fiziksel ve ruhsal olarak beslemek, güvende hissettirmek sevgi hakkı kavramına giriyor. Çocuk için de insan olarak sevgi ve şefkat ile dolu olmasını sağlamak gerekiyor. Hukuken bir düzenleme yapılabilir mi sorusu da hukuk sosyolojisi ve felsefesinin bir konusu olabilir.

Sevgi Kavramının Altı Doldurulmalı

Sevgi kavramının toplumda da yanlış anlaşıldığını belirten Yarlı, “Sevgi denilince karşıdaki kişinin sürekli ilgiye boğulması hatta bunu rahatsız edici düzeyde yapılması anlaşılıyor. İlişkilerde sağlıklı ilişki nasıl olması konusunun konuşulması gerekiyor ilk olarak. Sevgi hakkı konuşulacaksa öncelikle psikolojik altyapısı bu şekilde hazırlanmalı. Bundan dolayı hukuki anlamda sevgi hakkının tanımlanması yerine hakime takdir hakkı bırakılması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

 

 


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background