Patentli Fikirlerin Sayısı Gün Geçtikçe Artıyor

Written by on 4 Mayıs 2023

Yeni fikirler için en önemli adım sanıldığının aksine fikri uygulamak değil fikrin mülkiyetini edinmek. Özellikle yeni fikirlerin artık bilgisayarlarda kayıtlı olması ve teknoloji kullanılarak geliştirilmesi de fikir mülkiyetine izinsiz erişimi kolaylaştırıyor. Bu konuda yakın zamanda karşılaşılan ve popüler kültürü etkileyen olaylar ise 2017’de Karayip Korsanları: Salazar’ın İntikamı filminin dijital bir kopyasını ele geçiren hackerlerin film karşılığında fidye talep etmeleri, Orange is the New Black”isimli popüler bir dizinin henüz yayınlanmamış 10 bölümünü internete sızdırması oldu. Bu örnekler bile fikir mülkiyetini korumanın ne kadar önemli olduğunun birer göstergesi.

 

 

Gençler Fikirlerini Tescilletiyor

Salimcan Erişken ile Kariyer Avcıları’na konuk olan Destek Patent CEO’su Faruk Yamankaradeniz, gençlerin sosyal medya projelerinde telif açısından dikkat etmeleri gereken noktaları anlattı. Son dönemde gençlerin YouTube, Instagram gibi sosyal mecralarda ürettikleri içeriklerle telif hakları ile tanıştığını söyleyen Yamankaradeniz, “İçerik üreten gençler hem kendi fikirlerini korumak hem de başkalarının şarkı, video veya fikir gibi üretimlerini izinsiz kullanmadan nasıl üretim yapabileceklerini araştırmaya başladılar. Ve gençler arasında fikri mülkiyetin merak konusu olduğunu görüyorum. Firmamıza bu konudaki sorular da gün geçtikçe artıyor. Özellikle yeni fikirleri için yatırımcılara sunum yapacak arkadaşlar, fikirlerinin tescillenmesini istiyor. Bundan dolayı liseli ve üniversiteli girişimcileri hatta KOBİ’leri kapsayan bir sosyal sorumluluk projesi hazırlamaya karar verdik. Bu projede marka tescilinin önemini anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

“Liselerde Markalaşmayı Anlatıyoruz”

2019 yılında başlattıkları proje ile odaklarını zamanla liseli gençlere çevirdiklerini söyleyen Yamankaradeniz, “Üniversiteli gençlerimiz hem aldıkları dersler ile hem de içinde bulundukları ekosistem gereği belli bir bilince sahipler. Liseli gençlerin fikri mülkiyet konusundaki bilgileri ise daha az. Biz de onlara marka tescilinin faydalarını, sürecin nasıl ilerlediğini verdiğimiz eğitimlerle anlatıyoruz. Okul yönetimlerinin de bize başvurabileceği gibi, il milli eğitim müdürlükleri de bize ulaşabiliyor. Eğitimlerin zaman içerisinde gençlere faydalı olduğunu görmek de mutluluk verici” diye anlattı.

Markalaşma Talebi Artıyor

Eğitimin içeriğinden bahseden Yamankaradeniz, “Öncelikle marka, patent, tasarım gibi temel kavramları gençlerle konuşuyoruz. Okulların türlerine göre de onların uzmanlık alanına göre ilerliyoruz. Örneğin tekstil üzerine ağırlığı olan bir meslek lisesine tekstil sektöründe patent süreci üzerine konuşuyoruz. Gittiğimiz okullarda da öğrencilerin çok yaratıcı buluşları olduğunu görüyoruz. Bu buluşlarını nasıl ilerletebileceklerini birlikte tartışıyoruz. Bu zamana kadar 14 ilde 14 bini aşkın öğrenciye eğitim verdik. Bu eğitimin yansımalarını da görüyoruz. 2021’de İstanbul’da tüm patent dallarında toplamda 171 başvuru yapılırken 2022’de 747 başvuru yapılmış. Son bir yılda marka başvurularında yüzde 337’lik artış var” şeklinde konuştu.

 

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background