Tiyatro Sezonu Kapanırken

Written by on 12 Mayıs 2023

Yaza girmeye hazırlanırken kültür sanat etkinlikleri salonlardan taşarak açıkhava sahnelerine taşınmaya hazırlanıyor. Pandeminin etkisinden tamamen kurtulan tiyatro salonlarında ise birbirinden farklı tiyatro oyunlarını izleme şansımız oldu. Genellikle prömiyerler sezonun başladığı Eylül, Ekim aylarında yapılır. Özellikle İBB Şehir Tiyatroları sezon sonuna yaklaşılan günlerde de yaptığı prömiyerlerle izleyicinin tiyatroya olan ilgisini canlı tutmayı başardı.
Bu sezonda sahnelerle buluşan Fosforlu Cevriye, tekrar keşfedilen ve kitapları raflardan eksilmeyen Suat Derviş’in kalemini hatırlatmak bakımından önemli bir oyundu. Oyuncuların performanslarının yanında Barış Dinçel’in döner bir sahne kullanılarak hazırladığı dekor, farklı mekanlarda geçen oyunu dinamik kıldı.

 

Yaftalı Tabut ekibi, Üstün Akmen Ödülleri’nde.

Tüm bu özellikleriyle 26 Nisan’da düzenlenen 23. Direklerarası Ödülleri’ne Müzikal Oyun Ödülü ve Sahne Tasarımı Ödülü’ne layık görüldü. Oyun aynı zamanda Üstün Akmen Ödülleri’nde Meral Ceranoğlu’nun hazırladığı koreografi ile koreografi dalında, Kemal Yiğitcan’ın hazırladığı ışık tasarımı ile bu dalda ödül aldı. Bu anlamda ışıkların da oyunda ayrı bir rol aldığını hatırlatmak gerek. Fosforlu Cevriye’nin başrollerinde yer alan Irmak Örnek ve Yağmur Damcıoğlu Namak da 27. Bedia Muvahhid Ödülü’nün sahipleri olacak. Oyunu izleyenler, her iki oyuncunun da oyunun hızına gösterdikleri uyumu ve duygularını vermesinde ne kadar başarılı olduklarını hatırlayacaklardır. Bu anlamda Şehir Tiyatroları’nın her yaz düzenlediği Harbiye Açıkhava Yaz Oyunları’na da yakışacak bir oyun olacağı şüphe götürmez. Fosforlu Cevriye’yi oyunun yönetmeni Yelda Baskın ve dramaturgu Gökhan Aktemur konuk oldukları Kültür Sanat Ajandası’nda da anlatmışlardı. tık

Gökhan Aktemur, Fosforlu Cevriye’nin de dramaturgluğunu üstlendi.

Başarılı Bir Sezonun Yankıları
Şaylan Akmen başkanlığındaki Anta Toros, Ayşen İnci, Gülçin Üstüntaş, İsak Behar, Neriman Uysal, Pınar Çekirge, Suna Keskin, Şenay Tanrıvermiş ve Melike Birgölge’nin bir araya geldiği Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde yılın dramaturgu Yaftalı Tabut ile Gökhan Aktemur, yılın yardımcı rolde kadın oyuncusu İki Efendinin Uşağı ile Dolunay Pircioğlu, yine aynı oyunun giysi tasarımını gerçekleştiren Eylül Gürcan yılın giysi tasarımı dalında ödül almışlardı. Melek, Vişne Bahçesi gibi dram ağırlıklı oyunlarda gösterdiği başarıyı Tartuffe’ta gösteren Yeşim Koçak yılın kadın komedi oyuncusu ödülünü kazandı. Üstün Akmen Onur Ödülleri ise Naşit Özcan, Hikmet Körmükçü, Zihni Göktay’a takdim edildi. Yılın oyunu ödülünü kazanan Cadı Kazanı’nın ise ayrı bir önemi var. Arthur Miller’ın politik eleştiri içeren bu oyunu Şehir Tiyatroları tarafından ilk kez sahnelendi. Cadı Kazanı’nın kazandığı diğer ödüller ise prodüksiyon, prodüksiyon yönetmeni dallarında 23. Direklerarası Ödülleri’nden oldu. Direklerarası Seyircileri olarak adlandırılan Halk Jürisi Üyeleri tarafından bu oyunların seçilmesi ise sezonun sadece tiyatro eleştirmenlerince değil halk tarafından da başarılı geçtiğinin göstergesi niteliğinde.

Basın Emek Ödülü’nü Emine Güngör Tamer Levent’ten aldı

Sahne Emekçileri de Ödüllendirildi
Şehir Tiyatroları’na verilen ödüller sadece halk ve sanatçılarla sınırlı değil. Tiyatro Gazetesi Uluslararası 8. Tiyatro Ödülleri’nde her yıl bir kadın sanatçıya verilen Ana’dolu Ödülü Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever’e, Basın Emek Ödülü Basın Halkla İlişkiler Birimi’nde görev yapan Emine Güngör’e verildi. Bu ödül de gösteriyor ki Şehir Tiyatroları başarılı sanatçılar ve sahne arkası ekibiyle birlikte iş birliği ve uyum içindeki çalışmalarıyla seyircileriyle birlikte sanat otoritelerinin de ilgisini topluyor. Bu anlamda izleyicinin sanat emekçilerine en büyük ödülü olan alkışların da başarılı ve güzel oyunlarla devamı dileğiyle.


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background