YKS Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Written by Radyo Gedik on 16 Haziran 2023
Hafta sonu gerçekleşecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi stresin arttığı son günlerde öğrencilerin ve ebeveynler için sürecin rahat atlatılması önem kazanıyor.
17-18 Haziran günü iki farklı oturumda gerçekleşecek sınava Türkiye genelinde yaklaşık 4 milyon öğrenci girecek. Uzmanlar, öğrencilerin sınav sürecine her şeyden önce psikolojik olarak iyi hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı. Sınav günü yaklaştıkça artan stres ve kaygının hataya yol açmaması için her koşulda desteğin şart olduğuna dikkat çekerek ebeveynlere de önerilerde bulundu.
Sınav yaklaştıkça baskı artıyor
Ebeveynlerin tutumu ise sınav performansını yakından etkiliyor. Yapılan en büyük hata ise ebeveynlerin çocuklarına uyguladığı baskı artıyor. Bu nedenle öğrencilerin süreci daha rahat ve verimli geçirmesi adına ilk görevin ebeveynlere düştüğüne ve sınavın zekayı ölçmediği gerçeğinin sıklıkla unutulmasının yaygın bir problem olduğuna dikkat çekiliyor.
Çocuklar, her koşulda desteklenmeli
Sınav öncesi öğrencilerin komşu ve akraba gibi yakın çevreden tanıdıklarla kıyaslanması, gelecek kaygılarını artırıyor ve kendinden şüphe duymasına neden oluyor. Bu durum ise sınav saati geldiğinde omuzlarına normalden fazla yük binen çocuğun kendini yoğun bir stres altında hissederek, bildiği soruları bile cevaplayamamasına veya kaydırma yapmasına sebep olarak bütün netlerin silinmesine yol açıyor. Dolayısıyla ebeveynlere sınav öncesinde büyük görev düşüyor ve sınav sabahı da dahil olmak üzere onu her koşulda destekleneceğini söyleyerek motive etmek, yaşanan stresi çocuğa yansıtarak onu daha da telaşlandırmamak gerekiyor.
Sınav öncesi rutinlerin devam ettirilmeli
Sınavdan önceki gün uyku saatine, sınav sabahı ise kahvaltı ve yenilmesi gerekenlere dair tavsiyeler yarardan çok zarar doğurabiliyor. Nitekim, normal yatış saatini sınavdan 1 gün önce değiştiren öğrencilerin sınav sabahı dinlenmeden kalkarak uykusuzluk çekme ve sorulara odaklanamama riski artıyor. Sabah sırf zihin açtığı için üst üste yenilen farklı gıdalar ise mide veya tuvalet kaynaklı sorunlar doğurabiliyor. Bu nedenle günlük rutinlerin devam ettirilmesi önem kazanıyor. Öğrencinin günü normal bir gün gibi sürdürmesinde etkili olarak omuzlarında daha az baskı hissetmesini sağlıyor.
Son kontroller hayat kurtarıcı olabilir
YKS’nin öğrencileri ve ebeveynleri benzer şekilde etkiliyor. Sınav öncesindeki son kontroller de hayat kurtarıcı olabiliyor. Her yıl sınav giriş belgesinin, nüfus cüzdanının veya diğer belgelerin eksikliğinden kaynaklı binlerce öğrencinin sınava giremiyor. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için ise ön hazırlıkların geceden tamamlanması gerekiyor. Ayrıca sınav günü giyilecek kıyafetlerin metalsiz olmalı. Kıyafet seçimi vakit kaybetmemek için sabaha bırakılmamalı.
Sınavın saati unutulmamalı. YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için adaylar saat 10.00’dan sonra, 2023-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) için adaylar saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmıyor. Bu yüzden sınav saatine dikkat etmek önem kazanıyor.