Şiddeti Azaltmanın En Etkili Yolu Eğitimle Önlemek

Written by on 6 Temmuz 2023

İstanbul Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan Hukukun Sesi’ne konuk olan Av. Burcu Uçuran cinsel şiddetin bireylere etkisini ve önleme yollarını anlattı. Cinsel şiddet alanında aktif çalışmalar yapan Uçuran, cinsel şiddet yaşayan bireylerin başvurabileceği destek platformlarına da değindi.

Türkiye cinsel şiddet, çocuk istismarından şiddet mağdurlarının dışlanmamasına kadar birçok alanda yaşanabiliyor. Bu anlamda cinsel şiddet, psikoloji ve sosyolojiyi olduğu kadar hukuku da yakından ilgilendiriyor. Hukukun Sesi’ne konuk olan Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği Avukatı Burcu Uçuran Türkiye’de cinsel şiddet üzerine çalışan STK’lar olsa da devletin bu konuda yeterli çalışma yürütmediği görüşünde. “Ortaokul ve lise çağındaki gençler için kapsamlı bir cinsellik eğitimi gerekiyor” diyen Uçuran “Bu eğitimin olmaması da cinsel şiddetin en büyük sebebi. Neyin şiddet olduğunu bilmeyen bireyler ortaya çıkıyor. Cinsel şiddet davaları da hayatta kalanın hakkını savunma odaklı ilerlemiyor. Bu yüzden de şiddet mağduru bireyler vakıf veya derneklere başvurup destek istemek noktasında çekimser kalıyor” şeklinde konuştu.

Üç aşamalı destek gerekiyor

Şiddetle mücadelenin üç aşamalı yürütüldüğünü söyleyen Uçuran, “Önleme, koruma ve müdahale şeklinde bir yol izliyoruz. Önlemede, kişinin neyin cinsel şiddet içine girdiğini öğrenmesini hedefliyoruz. Bunun için de kapsamlı bir cinsellik eğitimi gerekiyor. Korumada gerçekleşen cinsel şiddetin ardından mağdurun hayat koşullarını iyileştirmek ve psikolojik destek vermek devreye giriyor. Müdahale aşamasında ise mağdurun hukuki anlamda desteklenmesi sağlanıyor” dedi. Hukuken cinsel şiddet mağdurlarının hukuki haklarının sınırlı olduğunu ekleyen Uçuran, “Çocuk izlem merkezleri gibi şiddete karşı da kriz merkezleri kurulmalı. Mağdurların kendilerini hazır hissettiği zaman hukuki süreci başlatmalarına yardımcı olacak bir sistem sağlanırsa cinsel şiddeti önlemek de o kadar mümkün olur. Adli sürecin de mağdurun psikolojik durumu gözetilerek yürütülmesi daha sağlıklı olur” diye belirtti.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background