1870’lerin İzmir’inde bir dönem romanı

Written by on 17 Temmuz 2023

Süleyman Güner ile Bozca Adamdan Sesler programının konuğu, Karina Yayınevi’nden çıkan ilk romanı “Çalmak Ne Kadar Kolay” dedi Dimitri ile M. Celal Ersoy oldu. 1870’li yılların İzmir’inde başlayan Dimitri’nin hikâyesi, yoksul ve kimsesiz kalan bir çocuğun direniş ve hayata tutunma çabasını olduğu kadar aşk, sevgi, hırs ve nefretin birlikteliğini de anlatan kitabı Güner, romanın güzel bir dönem hikayesi olduğu kadar günümüze de hitap eden duygulara yer verdiğini söylüyor. 

İzmir Limanı / 19. Yüzyıl

Tarihsel süreci de sunuyor

Kitabı yaratım sürecini anlatan Ersoy, “Çoğu okuyucu kitabın yaşanmış bir olaydan mı yola çıkarak yazdığımı soruyor. Halbuki tamamen kurgu. Fakat kitabın arkasında tamamen tarihsel bir araştırma söz konusu. 1870’lerin Osmanlı toplumunun farklı katmanlarını aile yapısına ve sosyal yaşama baktım. Bunun yanında uluslararası kayıtları inceledim. Tüm bunları yaparken temel amacım o insanların nasıl yaşadığını, günlerinin nasıl geçtiğini öğrenmekti. 

“Her karakterin iyi ve kötü yönleri var”

Aldığı senaryo ve sahne eğitiminin de kitabı yazarken kendisine kolaylık sağladığını ekleyen Ersoy, “Öncelikle bir sahne kurdum. Sahne gözümün önündeydi fakat karakterler bir ruh olmadan sadece bir makine gibi dururlardı. Karakterlerin tamamen kötücül veya tamamen iyi olmasını tercih etmedim. Çünkü her insanın eksik ve tam tarafları vardır. Fakat hayata olan pozitif bakışım da karakterlerin yazımında etkili oldu ve tamamen kötü diyebileceğimiz bir karakter yok” dedi.

Ersoy, romanı yapımcılara da gönderdiklerini ekleyerek, eseri bir televizyon dizisi halinde de görmek istediğini belirtti.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background