Borsa yükselmeye devam edecek mi?

Written by on 18 Temmuz 2023

KDV ve ÖTV’de yaşanan artışlar, Merkez Bankası’nın faiz kararı, akaryakıt ve doğalgazdaki zamlar piyasalar üzerinden doğrudan etkili oldu. Ekonomi Sohbetleri’ne konuk olan Info Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, zamların piyasalara ve günlük hayata etkisini değerlendirdi.

Seçimler öncesinde hükümetin ilk kez mali disiplinsizlik yaşadığını söyleyen Yılmaz, deprem ve kur korumalı mevduatın bütçe açığının ortaya çıkmasında etkili olduğunu belirtti: “EYT, memur maaşlarına artış da bütçe üzerindeki yükü artırdı. Seçimi kim kazanırsa kazansın bizi böyle bir zam yağmuru bekliyordu.”

Zamların devamı gelecek

Ekonomide iyileşmenin sağlanması için enflasyonun azaltılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, mevcut ekonomi yönetiminin önceliği bütçeye verdiğini ekledi: “ÖTV ve KDV’nin artırılması, akaryakıt ve doğalgaza yapılan zamlar ise yeterli gelmeyecek, devamı gelecek. Çünkü yapılan zamlar memur maaş artışının karşılanmasına yarayacaktı. Seçimlere kadar geniş kitleleri rahatsız etmeyecek şekilde süreç yönetilecek. Seçimden sonra ise daha farklı bir süreç izlenebilir.”

Sonsuz bir döngü mevcut

Türkiye’de vergi ve gelir adaletsizliği olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Devlet aldığı 100 liralık verginin 77 lirasını dolaylı vergilerden alıyor. Kurumlar ve gelir vergisinden gelen para o kadar büyük bir paydaya sahip değil. Bu yüzden daha hızlı gelir elde etmek adına KDV ve ÖTV’ye bu ölçüde bir zam yapıldı.  Doğalgaz ve akaryakıta yapılan zamlar da enflasyonda 5 puanlık bir artışa neden olacağı tahmin ediliyor. Bu da enflasyonun tekrar 60’lara yükselmesine neden olabilir. Sürekli olarak yaşanan bu durum, adeta bir çember halini aldı. Enflasyon artıyor, maaşlar ona göre ayarlanıyor. Enflasyon artışı devam edeceği için vatandaş eline az veya çok para geçse bile bunu temel ihtiyaçlarını almak için harcıyor.  Bu da sonsuz bir döngüye neden oluyor” diye ekledi.

Hangi hisseler öne çıkıyor?

Borsada güvenilir hisseleri sıralayan Yılmaz, “Yatırımcıların rasyonel politikalara dönülmesiyle ilgili bir beklentisi varsa mutlaka portföylerle bankalar olmalı. Ulaştırma sektörü konusunda herkes hemfikir, otomotiv sektörünün özellikle ihracat yapan kısmı ilgi çekiyor. Perakende ticaret yapan marketler ve enerji şirketlerine ilgi var. Yüksek enflasyonun ve talebin yüksek olduğu yerlerde perakendecilik sektörü her zaman iyi olmuştur” şeklinde konuştu.

Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background