Üniversite tercihinde püf noktaları neler?

Written by on 24 Temmuz 2023

27 Temmuz’da başlayacak olan üniversite tercih maratonu 8 Ağustosa kadar devam edecek. Bu yıl 3i5 milyon öğrencinin girdiği YKS’de tüm zamanların en yüksek katılımcı sayısı da gözlendi. Tercih Rehberi’ne konuk olan Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü, Yazar Cihan Yeşilyurt katılımcı sayısının öğrencileri endişelendirmemesi gerektiğini söylerken iyi bir tercih listesi için yapılması gerekenleri anlattı.

YKS maratonunda her geçen yıl öğrenci sayısının arttığını söyleyen Yeşilyurt, sınava giren 3,5 milyon öğrencinin yalnızca 900 bin kişinin liseden yeni mezun olduğunu ifade etti: “Bunun yanında 600 bine yakın üniversite mezunu ve yine bu sayıda aktif olarak üniversiteli olan öğrenci sınava girdi. Sayılar her geçen yıl artacak çünkü gelecek yıl 12. Sınıf öğrenci sayısının 1 milyon 300 bine çıkması bekleniyor. Ve bu bir sıralama sınavı. Bu açıdan sınava giren sayısının artması sıralamayı da etkiliyor. Geçen yıl barajın tamamen kalması da teorik olarak yarım net yapan bir öğrencinin bile üniversiteye yerleşebilmesine olanak tanıyor.”
Mühendislik, tıp ve hukuk bölümleri için baraj uygulamasının devam ettiğini söyleyen Yeşilyurt, diğer bölümlerde barajın kaldırılmasının eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağladığını ekledi: “Kimisi kalite düştü diyebilir. Ben bu durumu adaylar adına bir fırsat olarak görüyorum. Çünkü herkes aynı akademik donanıma sahip değil. Çünkü yarım puanla baraja takılan adayların okuması için bir fırsat yarattı. Bu sayede tercih bursu veren üniversiteler ile bu öğrenciler burslu şekilde eğitim fırsatı yakalayabiliyor. Ve öğrenci sayısı arttıkça üniversite kontenjanlarda da yüzde 10’luk bir artış yaşandı.”

 

Kendini keşfetmek önem kazanıyor

Yeni üniversite ve bölümlerin açılmasıyla alternatiflerin arttığını belirten Yeşilyurt, bu durumun öğrencilerde kafa karışıklığına yol açmaması gerektiğini ekledi: “Farklı alanlarda birçok bölüm var. Fakat önemli olan öğrencinin kendi potansiyelini ve yeteneklerini bilmesi, keşfetmesi. Örneğin bir öğrenci sözel alanda başarısız diye tamamen başarısız bir öğrenci olarak sayılmamalı. Bu öğrenci yönlendirilerek farklı ilgi alanları keşfedilebilir. Dolayısıyla meslekleri, üniversiteleri keşfetmek gerekiyor.”

Her yılın tercih trendi farklı
Tercihte bölümün yanında fiziksel imkanların da önemli olduğunu dile getiren Yeşilyurt, “Örneğin bir öğrenci Kartal’da oturuyor. Fakat Avcılar’da bulunan İstanbul Üniversitesi Mühendislik bölümünü tercih ediyor. Halbuki metrobüs olsa da ulaşım büyük bir sorun. Öğrencinin enerjisi ve zamanını verimli bir şekilde planlamasını engelleyebilecek bir durum” şeklinde konuştu.
Her yılın tercih gündeminin farklı olduğunu ekleyen Yeşilyurt, “2021’nin farklıydı. 2023’nin daha farklı. Sınava giren aday profilleri değişiyor. Bundan dolayı kılavuzların iyice incelenmesi ve öğrencinin tercih listesinin son halini rehber öğretmenine göstermesi gerekiyor” diye belirtti.

Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background