Bangladeş’in Atatürk’ü Mujibur Rahman anıldı

Written by on 15 Ağustos 2023

1975 tarihinde bir askerî darbe sonucu devrilen ve ailesiyle birlikte öldürülen Mujibur Rahman, her 15 Ağustos’ta Bangladeş’te ulusal yas gününde anılıyor. İstanbul Gedik Üniversitesi Bangladeş Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Kamrun Nahar, Bangladeş’in kurucu lideri ve ilk Devlet Başkanı Bangabandhu Şeyh Mujibur Rahman’ın ölüm yıl dönümüne özel bir yayın hazırladı. Yayında aramızdan ayrılmasının yıl dönümü nedeniyle Gedik Holding’in kurucusu Halil Kaya Gedik’i de anan Nahar, “Kendisinin vefat yıl dönümü de 14 Ağustos’tu. Kendisinin vizyoner çalışmaları sayesinde Gedik Holding, tüm dünyada takdir edilen bir kurum haline geldi. Onu saygıyla anıyoruz” şeklinde konuştu. İstanbul Gedik Üniversitesi’nin Türkiye’deki ilk ve tek Bangladeş üzerine çalışan bir merkeze sahip olduğunu vurgulayan Nahar, Bangladeş Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde verilen Bengalce kursuna katılan Burak Öğüt ve Bangladeşli genç yazar ve belgesel yönetmeni Shakil Reja Efti’yi konuk aldı.

“Tagore Bengalce öğrenmemi teşvik etti”
Birden çok dili akıcı bir şekilde konuşabilen Burak Öğüt, Bangladeş’e dair fikirlerini şu şekilde anlattı: “Bangladeş ismini aslında çok önceden duydum. Küçükken coğrafyaya ve yabancı dillere çok meraklıydım. Teyzem de Ankara’da Bangladeş Büyükelçiliği’nin karşısında oturuyordu. Bu yüzden Bangladeş’in benim için ayrı bir yeri var. Özellikle de Bengalca kursundan sonra Bangladeş’e daha yakın hissetmeye başladım kendimi. Bangladeş’in ayrı bir yerinin olmasının belki bir nedeni de Rabindranath Tagore. Bangladeş Milli Marşı’nın hem de Hindistan Milli Marşı’nın sözleri ona ait. Bu yüzden de Tagore’un büyük bir insan olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte Bangladeş’i daha iyi öğrenmemi sağlayan bu kursa ve kursun düzenlenmesini sağlayan İstanbul Gedik Üniversitesi’ne teşekkür ederim.”

“Bangabandhu Atatürk’ü örnek aldı”
Bangabandhu üzerine bir belgeseli bulunan Yönetmeni Shakil Reja Efti’nin ise Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılına armağan olarak Atatürk üzerine bir belgesel hazırlığı var. Shakil Reja Efti, her iki liderin de felsefesinin birbirine çok benzer olduğunu söyleyerek, “Bangabandhu, bağımsızlığımızı kazandıktan sonra seküler bir ülke inşa etmek istedi. Ve Atatürk’ün 6 ilkesi Bongo Bundu’nun 4 ilkesine çok benziyor. Bangabandhu Atatürk’ten o kadar çok ilham almıştı ki oğluna Kemal adını vermişti. Ulusal şairlerimizden Kazi Nazrul Islam da Kemal Paşa üzerine çok güzel bir şiir yazmıştı. Belki de Türk olmayan bir şairin Atatürk üzerine yazdığı en uzun şiirlerden biri olabilir” dedi.

İstanbul Gedik Üniversitesi Bangladeş Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Kamrun Nahar’ın hazırladığı özel yayını buradan dinleyebilirsiniz:

 


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background