Birçok Hastalığın Altında Kronik Stres Yatıyor!

Written by on 18 Temmuz 2024

Tansiyon, şeker hatta baş ağrısı… Kronik rahatsızlıkların nedenleri arasında genetik faktörler olduğu kadar stres de yer alıyor. Farkına varılmadan maruz kalınan uzun vadeli stres, bağırsak problemlerinden vücut ağrılarına farklı rahatsızlıklarla kendini gösteriyor.

Dr. Mehmet Portakal ile Biraz Sağlık Konuşalım’ın yeni bölümünde Travma Koçu, İlişki Danışmanı ve Eğitmen Ebru Erüreten stresin bedendeki yansımalarını anlattı.

Stres rahatsızlıklarla baş gösteriyor

Stresin farklı türleri olduğuna değinen Erüreten, “Yeni biriyle tanışılması, tatile çıkarken yapılan hazırlıklar veya işte aldığımız terfi sonrası hissettiklerimiz faydalı stresler. Fakat aile arasındaki anlaşmazlıklar, işte yaşanılan olumsuz durumlar olumsuz strese giriyor. İşte hastalığa neden olan da bu stres türü. Bu stres düzenli olarak devam ettiğinde rahatsızlıkların baş gösterdiğini görüyoruz.

Vücudun esnekliğini de olumsuz etkiliyor

Dile getirilmeyen duygu ve düşüncelerin kaslarda biriktiğini söyleyen Erüreten stresin sadece olağanüstü durumlarda değil; aile, iş ve okul ilişkilerinden de kaynaklanabildiğini belirtti: “Vücudumuz aslında içimizde yaşadığımız strese dair bize alarm veriyor. Kimi zaman ‘mideye vuruyor’ deriz veya ciltte birtakım rahatsızlıklar görülür. Bunların hepsi stresin vücutta baş gösterme halleri.” Stresin kasları da etkilediğini belirten Erüreten, kasların katılaştıkça vücudun esnekliğini de azalttığını söyledi. Erüreten stres kaynaklı rahatsızlıkların sadece ileri yaşlarda değil genç yaşlarda da kendini gösterdiğinin altını çizdi.

Dr. Mehmet Portakal ile Biraz Sağlık Konuşalım’ın yeni bölümleri her Perşembe 15.00’te Radyo Gedik’te

Tagged as

Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background