Mustafa Alabora: Tiyatroda kimse bana bir şey “yutturamaz”

Written by on 25 Eylül 2024

Tiyatro ve sinema oyuncusu Mustafa Alabora, İsak Behar’ın hazırlayıp sunduğu İsak’la Tarz-ı Hayat’a konuk oldu. Sanat yaşamında 60. yılını dolduracak Alabora “Tiyatronun gişesinde bilet de sattım. Yer göstericilik de yaptım. Dekor ve hatta ışık da. Ondan dolayı kimse bana tiyatroda hiçbir şey ‘yutturamaz” sözlerini kullandı.

 

İsak’la Tarz-ı Hayat’a konuk olan sanatçı Mustafa Alabora, sanat hayatına başlama sürecini ve güncel çalışmalarını paylaştı. Ailesinde de farklı alanlarda birçok sanatçı bulunan Alabora, “Mesela annem 5 yıl Raşit Rıza’nın tiyatrosunda oynamış. Beni hep tiyatroya götürürlerdi. Özellikle da şimdi yerinde otopark ve bina olan Tepebaşı Dram Tiyatrosu’na. Sahne tozu içinde büyüdükten sonra konservatuara da gittim. Orada da Yıldız Kenter, Sabahattin Kudret Aksal, Ahmet Kudsi Tecer, Melih Cevdet Anday olmak üzere çok değerli hocalarım vardı. Hem kültürel birikimimizi hem beynimizi çok geliştirdik” dedi.

“Tiyatrocuyum deyince ‘vah vah’ diyen oldu”

1964’te konservatuarda okurken Münir Özkul ile profesyonel sahne çalışmalarına başladığını söyleyen Alabora, “Yaz tatilinde Münir abinin topluluğundan bir oyuncu ayrılmış. Beni İzmir’e çağırdı. Atladım otobüse. Henüz 18 yaşındayım. Yanıma denk düşen başka bir yolcu ile sohbetimizde tiyatro yapmak için gittiğimi söyleyince ‘Vah vah vah’ dedi. Ama yine de saygı duyuluyordu. Sonrasında okullar açılıncaya kadar Münir Abi ile neredeyse tüm Anadolu’yu gezdim. Bu da benim için büyük bir deneyim oldu. Bu deneyim ile Kenterler’e oradan da Halk Oyuncuları’nda tiyatroya ve sonrasında İstanbul Şehir Tiyatrosu’na girdim” şeklinde anlattı.

“Başka birini canlandırmak oyuncu için büyük zevk”

Her türlü karakteri canlandırabileceğini tek kıstası olarak “oyunun kötü olmaması” gerektiğini belirten Alabora, “Kötü karakterleri de oynarım. Başka bir kişiyi canlandırıyorsun. Bu durum oyuncu için büyük bir zevk. Örneğin Lefter’i canlandıracağım filmde senaryoyu okumadan kabul ettim çünkü Lefter!” sözlerini kullandı.

Programın tamamını dinlemek için


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background