Kitaplar Arasında: Bu Ayın Yeni Çıkan Kitapları

Written by on 29 Eylül 2024

Semir Aslanyürek/Sovyetler Birliği’nde Yedi Yıl/ h2O Kitap

Antakya’da dünyaya gelen yönetmen Semir Aslanyürek Suriye aldığı tıp ve güzel sanatlar eğitiminin yanında SSCB’de 1919’da kurulan dünyanın en eski ve en saygın sinema okulu VGİK’te film yönetmenliği eğitimi aldı. Sanatçı yedi yıl süren eğitim hayatından bir kesiti aktarırken bir okulun, bir ülkenin, çok katmanlı ve uluslararası boyutlu bir siyasal ortamın görünümünü satırlarında canlandırıyor. Artık tarih olmuş, unutulmuş bir toplumu ve ekonomik-toplumsal yapıyı Aslanyürek, kendi gözünden detaylar ile okuyucu ile buluşturuyor. Otobiyografi türünü seven okuyucular için can suyu niteliğinde bir eser.

Necati Tosuner/Sancı.. Sancı…/Everest Yayınları

Bu yılki Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü kazanan Necati Tosuner’in ‘Sancı…Sancı’ eseri tekrar okuyucusu ile buluştu. 1978 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü sahibi kitapta Tosuner, Almanya sokaklarında vücut bulan ilk romanında gurbeti ve gurbetçiliği, umudu ve umutsuzluğu, hayalleri ve hayal kırıklıklarını insan insan, hane hane dolaşarak anlatıyor. Sadece gözlem olmaktan öte, yazarın ve tanık olduğu yaşamlara yönelik duygu dünyasını barındırması bakımından da önem taşıyan kitap, Türkiye-Almanya arasındaki iç göçünün 60. yılı sonrası yaşananları hatırlatmak işlevini de üstleniyor. Kitabın editörlüğü Beyza Ertem’e ait.

Rekin Teksoy’un Sinema Tarihi/Oğlak Yayınları

‘Bugüne kadar Türkiye’de yazılmış en kapsamlı sinema kitabı’ olma özelliğiyle öne çıkan iki ciltlik Rekin Teksoy’un Sinema Tarihi güncellenmiş beşinci baskısı ile raflarda. Bin 368 sayfa içerisinde birçok siyah beyaz fotoğraf yer alıyor. Sinema tarihinin ABC’sine esaslı bir giriş yapmak isteyenler için arşivlik bir seçenek.

Aşka Dair/Stendhal/Yapı Kredi Yayınları

Kırmızı ve Siyah ve Parma Manastırı eserleriyle akıllara gelen Stendhal’ın kişisel hayatında aşkın izlenimlerini barındıran ‘Aşka Dair’, aşkın psikolojik ve sosyolojik tahlillerini de içermesi bakımından meraklısına tavsiye edilebilecek bir kitap. Bu özellikleriyle eser, 19. yüzyıl Avrupa toplumunda aşk olgusu ile kadının toplumsal konumunu ve farklı coğrafyalardaki değişimini de aktarıyor. Kitabı Türkçeye Ayberk Erkay çevirirken editörlüğünü Korkut Emrah Erdur üstlendi.

Murat Yalçın/Dalga Boyu/Yapı Kredi Yayınları

Yedi yıl aradan sonra yayımlanan Dalga Boyu, Murat Yalçın’ın otuz beş yıllık öykü serüvenini barındırıyor. Gölgelerin düşlerine dalıp çıkan, sözcüklerin yankısına kulak veren bir kitap Dalga Boyu. Anlatıcılar, bir kaleydoskopun oynaşan renklerinde rüyaya yatmış bir şehirde geziyor; yaşamın güzelliğine ve ölümün ağırlığına alışmanın yollarını arıyor. Bazen bir anıya bazen bir bakışa odaklanan öykülerde geçmiş zamanın dehlizlerinde, uykunun sınır boylarında dolaşan bilincin izi sürülüyor. Editörlüğünü Fisun Yalçınkaya gerçekleştirdi.

Intermezzo/Sally Rooney/Can Yayınları

“30’lu yaşlarındaki beyaz yaka avukat Peter gençlik aşkı Sylvia’yı sever ama onunla birlikte olması sağlık nedenlerinden ötürü mümkün değildir. O da teselliyi kendini uyuşturmakta ve üniversite öğrencisi Naomi’yle yaşadığı yüzeysel ilişkide arar. Kardeşi Ivan ise 22 yaşındadır ve sosyal açıdan beceriksiz, uyumsuz biridir. Profesyonel satranç oyuncusu olan Ivan, satranç için gittiği bir şehirde sıkıntılı bir geçmişi geride bırakmaya çalışan Margaret’le tanışır ve hayatları iç içe geçer” şeklinde özetlenebilecek Intermezzo, günümüz ilişkilerine gerçekçi bir bakış sunuyor. Ülke ve isimler farklılık gösterse de yalnızlık duygusunun ve bundan kaçış noktasının değişmediğini hatırlatan roman, çağdaş klasikler arasında şimdiden yerini aldı. Kitabın editörü ise Begüm Kovulmaz.

Mektuplarla Köy Enstitüsü Yılları 1935-1946/İsmail Hakkı Tonguç/Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İsmail Hakkı Tonguç’un İlköğretim Genel Müdürlüğü görevinde bulunduğu 1935-1946 döneminde yakın çalışma arkadaşlarına, köy enstitüsü müdür ve öğretmenlerine, Milli Eğitim müdürlerine, çeşitli kademelerdeki yöneticilere, öğrencilere, kimi yazar ve düşünürlere yazdığı mektuplardan oluşan kitap, dönemin eğitim ve kültür atılımını tekrar hatırlamak bakımından önemli bir görev üstleniyor. Kitabı hazırlayan ise 2016 yılında kaybettiğimiz  İsmail Hakkı Tonguç’un oğlu Engin Tonguç.


Continue reading

Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background