Kendinizi var ederken kahkahayı da unutmayın!

Written by on 10 Ekim 2024

Esra Alkan ile Kalk Gidelim’de bu hafta, var etme içgüdüsünün hayatımızdaki etkisi ele alındı. Kişinin kendisini var ederken soru sorarken ve eleştirirken kahkahanın da unutulmaması gerektiğini vurguladı.

“Hayat, varoluşumuzun en temel içgüdüsü olan “var etmek” üzerine kurulu” diyen Alkan, “Bütün canlıların, insan da dahil, bu içgüdüyle hareket ettiğini biliyoruz. Ancak burada bir fark var: İnsan, yalnızca kendisi için değil, herkes için var olmanın farkına varmalı. Bu anlayış, içinde yaşadığımız dünyadan şikayetlerimizi azaltarak daha dingin ve güzel bir yaşam sürmemizi sağlar” sözlerini kullandı.

“Kalk Gidelim” kavramının sadece bir çağrı değil, aynı zamanda yaşamın anlamına dair derin bir bakış açısı olduğunu belirten Alkan, Tolstoy’un “İtiraflarım” kitabına atıfta bulundu: “Sonsuz büyüklükte bir alanda, sonsuz uzunlukta bir zamanda değişimlerin nedenini anladığımızda, ne için yaşadığımızı da kavrayabiliriz. Metafiziksel sorgulamalar ile matematiksel düşünme arasında sıkışmış bir toplumda yaşıyoruz. Soru sormayı, eleştirel düşünmeyi unuttuğumuzda, kahkahanın bile anlamı kalmıyor. Kahkaha, ruh halimizi düzelten, düşüncelerimize derinlik katan bir araçtır. Gün boyunca kahkahayı hayatımızdan eksik etmemek, bize güç verir” dedi.

Programın tamamını dinlemek için:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background