Toplumlar Neden Kahkaha Atmaya İhtiyaç Duyar?

Written by on 3 Aralık 2024

Esra Alkan, Kalk Gidelim’de bu hafta kahkahanın sadece eğlenceyi değil aynı zamanda insanı dönüştüren ve direncini güçlendiren bir araç olduğunu hatırlatıyor. Kahkahanın insan zihnini nasıl dönüştürdüğünü de ele alan Alkan, sadece gülümseyerek bile insanın ruh halinin değişebileceğini ve bu değişimin, hayatı daha güzel hale getirebileceğini söylüyor. Polonyalı yazar Witold Gombrowicz’in, gülmenin toplumlar için ne denli önemli olduğunu vurgulayan sözlerini anımsatan Alkan, “Hiçbir ulus gülmeye bizler kadar muhtaç olmadı’ sözü insanları toplumsal baskılardan özgürleştirirken bir yandan da insanlık için bir tür iyileşme alanı yaratır” sözlerini kullandı.

Alkan, kahkahanın insan zihnini nasıl dönüştürdüğünü de ele alıyor. Günlük yaşamda, sadece gülümseyerek bile insanın ruh halinin değişebileceğini ve bu değişimin, hayatı daha güzel hale getirebileceğini savunan Alkan bu dönüşümün zihin üzerinde şekil verici bir etkisi olduğunu belirtti.

Kahkaha insanın düşüncelerini daha özgür ve yaratıcı hale getirir

Karnavalların tarihinin de toplumların mutluluk ve kahkaha ile olan ilişkisiyle bağlantılı olduğunu söyleyen Alkan, “Resmi bayramların aksine, karnavallar toplumun egemen ciddiyetinden kurtulmasına olanak sağlar. Kahkaha burada, insanın günlük hayatta karşılaştığı zorlukları unutmasına ve kısa bir süreliğine de olsa özgürleşmesine yardımcı olur. Alkan, kahkahanın bu özgürleştirici yönünü seviyor ve onun, hayatın dramatik yanlarını dönüştürme gücüne sahip olduğunu savunuyor” dedi.

Alkan, pandemiden sonra üzerinde çalıştığı Kahkaha Sanatı kitabı ile kahkahanın hayatımıza kattığı derin anlamları daha da genişletmeyi amaçlıyor. “Yaşamı kuran kahkaha, unutulmuş payını geri alabilecek mi?” sorusuna cevap arayan Alkan, 2025’teki kitabının, bu felsefi sorularla toplumsal gerçeklikleri nasıl harmanlayacağına dair heyecan verici ipuçları veriyor.

Programın tamamını dinlemek için

 

 

 


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background