İstanbul’da Sanat Tarihinin İzleri
Written by Ece Çokal on 24 Eylül 2021
İsak’la Tarz-ı Hayat’a bu hafta İkonografi Uzmanı Prof. Dr. Eva A. Şarlak konuk oldu. Aynı zamanda Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi eski Dekanı olan Şarlak, İstanbul’un farklı kültürlerini Radyo Gedik dinleyenleriyle paylaştı
Mitoloji ve İkonografi dersleri verirken de İstanbul’u oluşturan farklı halk ve kültürlerin karmasını verdiğini söyleyen Prof. Dr. Eva Şarlak farklı kültürlerle yaşamanın insan yaşamına olan etkilerini şu şekilde anlatıyor: “Annem Sefarad Yahudisi, babam ise bir Rum. Ve eşim Müslüman. Tüm bu kültürler kitaplardan okuyup öğrenilebilir fakat içinde bulunulduğu, yaşandığı zaman daha iyi özümsüyor insan. Bunun da etkisiyle İstanbul’u, Anadolu’yu hatta tüm dünyayı daha iyi kavramak mümkün.”
İki Disiplin Bir Arada
İlk önce Arkeoloji okuyan sonrasında sanat tarihi eğitimi alan Prof. Dr. Şarlak, annesinin İstanbul Teknik Üniversitesi’nde memurluk yapmasının akademik yaşamı tercih etmesinde etkili olduğunu söyledi: “Bir üniversite kampında arkeoloji ekibi gördüm ve bu bölümde okumayı seçtim.” Prof. Dr. Şarlak, akademisyenliği seçen öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: “Öğrencilerime lisans yaptıkları üniversitelerden farklı bir üniversitede okumalarını tavsiye ediyorum. Çünkü lisansta aldıkları eğitimden daha farklı bir bakış açısıyla karşılaşma olanakları var.”
Yemekler Şehri Anlatır
Küçük yaşlarından itibaren Türkiye’deki çok kültürlülüğü yaşadığını söyleyen Şarlak çocukluk yaşamını şu şekilde anlattı: “Çocukluğumda evde Rumca konuşulurdu. İlkokulda da bir Rum okuluna gittim. İstanbul Ortaköy’de doğup büyüdüm. Rum ilkokulları 6 senedir ve ailem farklı bir ekolde eğitim almamı istediği için Saint Benoit Fransız Lisesiʼnde eğitimime devam ettim.”
Prof. Dr. Eva Şarlak, İstanbul’un nüfusunun yıllar içinde değişmesini yemekler üzerinden anlattı: “İstanbul’da gelen ilk göç Anadolu’dandı ve gençliğimizde lahmacun şehre ilk kez geldiğinde popülasyonun değişimini görmüştük. Zamanla yemek yemeye Karadeniz lokantaları veya Doğu mutfağı lokantaları yaygınlaştı. Şimdi ise Suriye ve Lübnan lokantalarının yaygınlaştı. Bir şehri anlamak için yemeklerine bakmak önemli bir ipucu.”
“Eva Tipi Dekanlık”
Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde dekanlık yapan Prof. Dr. Eva Şarlak, akademide yöneticilik deneyimlerini paylaştı. Şarlak, “Dekan kapısı sürekli kapalı olan, görüşmek için randevu alınması gereken kişi olarak görülür. Fakat görev sürem boyunca sürekli kapım açıktı, her öğrenci benimle rahatça görüşebildi. Bence her yönetici, özellikle gençlerle iç içe olan yöneticiler odalarında değil çalışma alanının her yerinde aktif olmalı. Ben de buna Eva tipi dekanlık diyorum.”
Prof. Dr. Eva A. Şarlak’ın konuk olduğu İsak’la Tarz-ı Hayat’ı buradan dinleyebilirsiniz.