Yeni Kentler İçin Sürdürülebilir Mimari
Written by Ece Çokal on 8 Kasım 2021
Hayata tasarımcı gözünden bakan program Tasarımcının Notaları’nda bu haftanın konuğu Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Jülide Edirne Erdinç oldu. Mimarlığın günlük hayattaki yerinden bahseden Erdinç, tarihi mirasların korunmasının kent hafızası için önemine değindi
Her pazartesi saat 11.00’de tasarımın farklı alanlarını Radyo Gedik dinleyicileri ile buluşturan Mehtap Kocaman’ın hazırlayıp sunduğu Tasarımcının Notaları’nda bu hafta, mimarlık mesleğine akademik bir bakış açısıyla yorumlayan Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Jülide Edirne Erdinç konuk oldu. 6 yıl süresinde Haliç Üniversitesi’nde tarihi ve kültürel mirasları koruma çalışmalarında yer alan Erdinç, tarihi mirasın sadece binaları korumakla değil yapı içindeki her detayın korunmasıyla gerçekleşebileceğini söyledi.
Mekanın Ruhu Öncelikli
Tarihi mirastan yararlanarak yapılan mimarlık eğitimlerinin daha verimli olduğunu belirten Erdinç, “Yürüttüğüm projelerde öğrencilerden mekanın ruhunu araştırmalarını istiyorum. Mekanın kullanım şekli, tarih içerisinde binada ve çevresinde yaşananları dikkate almalarını ve üzerine düşünmelerini sağlıyorum. Tasarım ile tarihi bağlantı bu açıdan çok önemli. Mekan duygusu, ışık, malzeme, insan duyguların görülebilmesi ve hissedilmesi anlamında mimarlık öğrencilerinin mekan-tarih bağlantısı kurulmasına dikkat ediyorum.”
Tek Tipleşmeye Karşı Sürdürülebilirlik
Sürdürülebilirlik yaşamın her alanında önem kazanıyor. Nesneleri yıkmak ve çöpe atmak yerine iyileştirmek ve dönüştürmek kaynakların ve enerjinin verimli kullanılması açısından öne çıkıyor. Programda mimarlıkta sürdürülebilirliği ele alan Dr. Öğr. Üyesi Jülide Edirne Erdinç kültürel sürdürülebilirliğin kültürel kimliğin ve dokunun korunmasından bahsetti. Kültürel sürdürülebilirlik çalışmalarını ekonomik, sosyal ve çevresel değişenlere de destek olduğunu söyleyen Erdinç, “kültürel kimliksizleşmenin önlenmesi ve yerel kaynakların kullanılması sürdürülebilirliği kapsıyor. Çalışmalarımız da küreselleşmenin getirdiği tek tipleşmeye karşı.”
Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Jülide Edirne Erdinç’in konuk olduğu Tasarımcının Notaları’nı buradan dinleyebilirsiniz: