Şensöz: “Sincaplı Buda Sadece Bir Ergenlik Kitabı Değil”
Written by Ece Çokal on 22 Kasım 2021
Her hafta edebiyat dünyasından farklı isimleri Radyo Gedik dinleyicileriyle buluşturan Bozca Adamdan Sesler’de bu haftanın konuğu son çıkan kitabı Sincaplı Buda ile konuk olan Iraz Şensöz oldu. Şensöz, Sincaplı Buda’yı, dünya edebiyatının kült eseri Salinger’ın Çavdar Tarlasındaki Çocuklar kitabının genç kız versiyonu olarak tanımlıyor
Süleyman Güner’in hazırlayıp sunduğu Bozca Adamdan Sesler’e konuk olan Iraz Şensöz, 2000’li yıllardan sonra raflarda kendine daha fazla yer açan kişisel gelişim kitaplarına Sincaplı Buda ile farklı bir bakış açısı getirdi. 1980 doğumlu Şensöz, 1998 yılında Hatay – Cemal Süreya Şiire Özendirme Ödülü’nü kazandı. Edebiyat dünyasına bu ödülle katılan Şensöz 2017’de Öykülem, Post Öykü, Yeni e ve Öykü Gazetesi’nde yayımlandı. Nisan 2020’den beri Yoga dergisinde yazan Iraz Şensöz, büyüme kavramını görsel anlatım kullanarak anlattığı Sincaplı Buda kitabı ile okuyucularıyla buluştu.
“Her Eylem Yogadır”
Yoga ile insanlığın ilk felsefi metinleri olan Upanişadlar ve Bhagavad-Gita tanışan Şensöz’ün, Zen Budizmi ile tanışması Psikanaliz ve Zen Budizm isimli kitabıyla oldu. Bu dönemde yoğun olarak yoga yapmaya başladığını söyleyen Şensöz, yoga ve meditasyonların yerini yürüyüş ve yazmanın aldığını ekliyor: “Yoga Dergisi’ne yazdığım ilk yazıda anlattığım bir şeydir bu. Yazının başlığı: “Her Şey Yogadır” zaten. Kısaca şöyle özetleyebilirim. Yürümek, yemek yemek, bulaşıkları yıkamak, gerçekten kendinizi vererek yaptığınız her eylem yogadır”.
“Sincaplı Buda’yı Şaşırarak Yazdım”
Sincaplı Buda kitabıyla sadece bir büyüme hikayesi aktarmak istediğini söyleyen Şensöz, kitapta genç karakterleri özellikle seçtiğini söylüyor: “16-17 yaş aralığındaki karakterleri çok severim; hem hayatta hem romanlarda, öykülerde. İnsanın o dönemi bana çok ilginç gelir. Hayat ile, dünya ile farklı bir iletişim kurmaya başlarsınız.” Kitabı Salinger’ın Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabının kız versiyonunun nasıl olabileceği sorusu üzerine yazdığını söyleyen Şensöz, yazmayı bilinç dışı bir eylem olarak tanımlıyor: “Bu bana yol gösterdi ve ben de içimden çıkan hikâyeye şaşıra şaşıra yazdım diyebilirim. Bir romanı teknik olarak ne kadar planlarsanız planlayın, yazarken büyük oranda bilinç dışınızdaki imgeleri, görüntüleri, ayrıntıları kullanıyorsunuz. Bir yandan da atlattığım depresyondan sonra sezgisel olarak bana iyi gelecek bir şey yazmak istedim ve Sincaplı Buda ortaya çıktı.”
Kitabın ana karakteri 17 yaşında Ece’nin dünyasını edebi bir dil kullanmadan aktaran Şensöz, yazma aşamasında kitabı Ece yazmış gibi düşündüğünü kaydetti: “ Ece’nin Buda’sı, Ece’nin dünyası. Her şey Ece’yle bir bütün olmamla ilgili. Evet, yazarken, içten içe Ece’nin bu kitabı yazdığı fikri aklıma düştü, doğru çünkü o da bir gün yazmak isteyen biri.”
Üçlemenin İlk Kitabı
Sincaplı Buda’yı bir üçleme olarak tasarladığını söyleyen Iraz Şensöz, diğer kitapların temasının büyümek kavramı üzerine olduğunu belirtti. Diğer kitaplar için ana karakterin belirsiz olduğunu ekleyen Şensöz, serinin ikinci kitabı üzerine çalıştığını ifade etti.
Iraz Şensöz’ün konuk olduğu Süleyman Güner’in hazırlayıp sunduğu Bozca Adamdan Sesler’i buradan dinleyebilirsiniz: