Canan Anderson: “Ailemin Sanat Yükünü Üstlendim”

Written by on 24 Kasım 2021

İsak’la Tarz-ı Hayat’a konuk olan keman virtüözü Canan Anderson, sanat hayatına başlamasına ve son çalışmalarına dair bilgileri Radyo Gedik dinleyenleriyle paylaştı. Anderson, keman çalmanın sıkı bir disiplin istediğini söyledi: “İki hafta elime keman almadığımda bile kemanımın beni özlediğini anlıyorum”.

Her hafta farklı konuklarıyla Radyo Gedik dinleyenlerini buluşturan İsak’la Tarz-ı Hayat’ın bu haftaki konuğu Canan Anderson oldu. İtalya doğumlu olan Anderson 1977’de girdiği İstanbul Belediye Konservatuvar’ından 1985 yılında mezun oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’ndan 1993 yılında mezun olan Anderson, 1995 yılında Salzburg Mozarteum Üniversitesi Keman Bölümü öğretim görevlilerinden özel üst düzey keman dersleri aldı.

Popüler Parçaları Kemanla Buluşturdu

Eğitim hayatından sonra İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde görev yapan Anderson, klasik müzik eserleri dışındaki popüler eserleri kemanı ile yorumlaması ile tanınıyor. Hasretinle Yandı Gönlüm, Dönence, Al Yazmalım, Sarı Gelin gibi sevilen eserlerin yanında birçok klasik müzik eserine de hayat veren Anderson, çocukluk yıllarıyla müzikle tanıştığını anlatıyor: “Çizgi film müziklerini dinleyerek kendi kendime tekrar etmem üzerine annemin bir arkadaşı, müzik kulağımın olduğunu düşünerek kemana başlamamı tavsiye ediyor. Ailem bale ile uğraşırken mimarlığa dönmüş, dayım da piyanoyu kulaktan öğrenmiş. Anneannem keman çalmak istemesine rağmen ailesi izin vermemiş. Ben de ailemin sanat yükünü üstlenmiş oldum.”

Müzik Eğitimi Yarıda Bırakılmamalı

Küçük yaşlardan itibaren çocuklarını bir sanat alanını yönlendirmek isteyen ebeveynlere, disiplinli bir çalışma öneren Anderson, “Çocuklukta keman çalışmaları sırasında çok kez yarıda bırakmak istediğimi hatırlıyorum. Kemanda nota öğretimi öncesinde kemanı ve yayı doğru tutmak için bir sene ayrılır. Bu süre içerisinde çocukların sıkılmasına karşı ebeveynlerin çocukları teşvik etmesi ve yetenekleri varsa çocuklarının eğitimi yarıda bırakmamasını sağlaması gerekir.”

84 Yaşında Öğrencim Oldu

Keman eğitimi de veren Anderson, “Eğitim verirken üç hafta boyunca doğru duruşu öğretiyorum. Bu süreçte öğrenci ve ebeveyn sıkılabiliyor fakat keman çalmak bunu gerektiriyor.” Keman eğitiminde çocukların yanında yetişkinlere de eğitim veren Anderson, “Avusturya’da yaşadığım yıllarda zamanında keman çalan ve yarıda bırakan 84 yaşında bir öğrencim oldu. Demek ki hala hayatı ve gençliğini hissediyor, kemanı öğrenmek istiyor.”

 

Canan Anderson’un yurt içi ve yurt dışından verdiği konserlerden anılara da yer verilen İsak’la Tarz-ı Hayat’ın yeni bölümünü buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background